БаЛМУН 2019

Већ традиционално, како нам долази прољеће долази нам и тродневна БаЛМУН Конференција која је ове године, по седми пут, трајала од 12. до 14. априла 2019. године.

Догађај број: 1
Симулација Модела Уједињених Нација је и овај пут надмашила очекивања свих организатора и учесника. Сваке школске године БаЛМУН директор, проф. Жана Стевић, стављена је пред дилему да ли да се труди и овај пут или ипак одустане. Међутим, како она сама каже, наши дивни ученици који се толико труде су њена највећа награда и заслужили су да се БаЛМУН изнова одржава.
Кроз протеклих седам година смо успјели изградити слику о својој конференцији, како у нашем граду и држави, тако и у региону. Ове године окупили смо 22 делегације из Босне и Херцеговине, Србије, Македоније, Румуније и Словеније. Захваљујући УWЦ-у из Мостара имали смо прилику да угостимо ученике чак из Ирака и Мексика. Као и сваке године, ученици бањалучке Гимназије били су домаћини овим радозналим и вриједним учесницима који су били ван регије Бањалуке.
У петак, 12.04.2019.год., одржана је церемонија свечаног отварања у Народном позоришту РС. Ту су присуствовали званичници Министарства просвјете и културе РС, као и градоначелник нашег града, који су одржали кратке говоре добродошлице свим делегатима. Поред њихових говора, истакли су се и говори троје званичника БаЛМУН Конференције: генералног секретара, Александре Љепојевић, подгенералног секретара, Рената Стопића и замјеника секретара, Марка Јакшића. Они су упутили на неке од проблема с којима се наша планета тренутно суочава, те охрабрили делегате да на најбољи могући начин изразе мишљења својих додијељених држава те тако помогну при стварању рјешења за ове проблеме. Церемонију отварања су уљепшали и ученици Музичке школе „Владо Милошевић“ заједно са етно групом из наше Гимназије. Након што су предсједавајући комитета, ученици трећих и четвртих разреда, најавили теме о којима ће се разговарати наредна три дана, делегати су се упутили ка својим комитетима. И ове године било је 7 комитета, распоређених на различизим локацијама: бањалучка Гимназија (Economic and Financial Comm.), УПС (Environmental, Development, Disarmament Comm.), АНУРС (Security Council, Health Comm.) и Градска скупштина (Social, Humanitarian and Cultural Comm.).
Као и увијек, сви комитети су имали по двије занимљиве теме као што су нпр. изумирање пчела, борба против дјечијих бракова, ситуација на Косову, кориштење матичних ћелија и многе друге. Већ први дан је на већини комитета дошло до излагања различитих резолуција као одговора на ове свјетске проблеме, међутим, даље су прошле само оне најбоље изгласане већинским дијелом земаља чланица.
У суботу је започео још један напоран радни дан на сесијама. У већини случајева било је расправе о другој теми, те доношење резолуција, док је у недјељу била одржана генерална скупштина на којој су се бирале најбоље резолуције свих комитета осим Савјета безбједности и Комитета за здравство (њихове резолуције по аутоматизму пролазе даље). И овај пут, гимназијалци су заједно са својим иностраним другарима показали да су дорасли задатку који је стављен пред њих. Кроз засједања комитета провлачиле су се и интерне шале на Фејсбук страници „БаЛМУН споттед“, као и порукице остављане предсједавајућима у „кутију трачева“.
Поред напорног рада, било је наравно и много мјеста за дружење и шалу. У петак навече, по завршетку исцрпљујућег рада одржана је активност „спорт и забава“ у нашој школи. Након тога сви учесници су могли да уживају на домаћој свирци бенда бивших гимназијалаца под називом „УДБА“. Ово је био сјајан начин да се заврши један дан, међутим, субота навече је према реакцијама делегата прошла још боље. Први дио журке био је одржан у холу Гимназије уз игру „Јуст Данце“ помоћу које су се делегати и професори такмичили у паровима ко боље имитира плесне покрете који се приказују на пројекцији. Ту нас је задивила и наша проф. Стевић која је без страха заиграла против једног од предсједавајућих. Послије тога је у Соколском дому свирао такође гимназијски рок/метал бенд „Алyсон“ у коме пјева и један од делегата БаЛМУН-а, Милош Грубешић. Атмосфера је била одлична и према лицима виђеним у недјељу, свима је било жао да претходно вече иду кући рано. Након што је завршен формални дио генералне скупштине, обављена је и церемонија затварања на којој су предсједавајући комитета представили свој тродневни рад и најбоље делегате. Како је почело са пјесмом, тако је и завршило. Скоро са сузама у очима, наш овогодишњи генерални секретар рекла је да проглашава 7. БаЛМУН Конференцију званично затвореном и да препушта подијум неким новим генерацијама.
Наша генерација, која је активно испратила овај МУН од његовог четвртог издања, може једногласно рећи да јој је изузетно жао што је завршио. Били смо еуфорични и вриједни како бисмо направили одређене помаке у стварању овогодишње конференције и прилично смо сигурни да смо успјели. Наша очекивања су надмашена, а похвале других учесника, професора и медија нам показују да се труд исплатио. Тешко нам пада то што сваке године ова три дана прођу као неколико сати и колико год ми били спремни на крај, заправо никада нисмо заиста спремни. Захвални смо свима који нас подржавају и чине да сваке године три дана прољећа буду овако посебна, и срећни смо што смо стекли толики број познанстава и искустава.
Препуштам перо БаЛМУН-а неким будућим генерацијама,
Софиа Миљатовић ИБ2
Постављено: 22.04.2019.
Назад на архив