Екскурзија једне сасвим посебне генерације

У ноћи између 24. и 25. маја 2019. године још једна генерација ученика трећег разреда бањалучке Гимназије запутила се на матурску екскурзију.

Догађај број: 12
У ноћи између 24. и 25. маја ове школске године, још једна генерација ученика трећег разреда бањалучке Гимназије, заједно са разредним старјешинама, запутило се на матурску екскурзију, свима одавно познате путање. У периоду од осам дана, група од 285 ученика имала је прилику да посјети неколико свјетски познатих градова Италије, Француске и Шпаније, обиђе најимпозантније грађевине и до детаља упозна најмање улице, квартове и паркове тих градова.
Прва у реду предвиђених дестинација била је Верона, гдје су гимназијалци, иако по кишном дану, могли да уживају у чувеном призору љубавне сцене Ромеа и Јулије, старе арене, као и најљепшим кафићима и ресторанима овог италијанског градића. Наредног дана, запутили су се у Француску, гдје се баш тога дана завршила трка Формуле 1, па су могли да обиђу и сликају се на још врелој стази, гдје је нетом прије тога Луис Хамилтон обиљежио 77 побједу у каријери. Након тога услиједила је дуга и пријатна шетња Монте Карлом ноћу, поглед на предивну луку, посјета Принчевој палати, као и сликање испред Монегашке катедрале.
Сљедећи дан био је резервисан за сунчање и одмарање на плажи, а најпогодније мјесто за то је свакако било мање туристичко мјесто у Шпанији, недалеко од Барселоне, Калеља, гдје је ова велика група ученика одлучила да искористи лијепо вријеме за купање и куповину, а затим и вечерње дружење на плажи. Наредна два дана гимназијалци су провели у Шпанији, обилазећи многе знаменитости и природне љепоте једног од најљепших градова у свијету, Барселоне. Током два дана, имали су прилику да упознају препознатљиву недовршену цркву Саграда Фамилија (Света породица), која представља дјело чувеног шпанског архитекте Антонија Гаудија, затим још једну његову задужбину, Парк Гуељ, гдје је овај архитекта провео своје посљедње године живота, а нису пропустили ни одлазак на брдо Монжуик, одакле се пружа најљепши поглед на готово читаву Барселону. Наредни дан био је изврсно осмишљен за све љубитеље фудбала, јер је готово цијело пријеподне било резервисано за обилазак музеја и стадиона фудбалског клуба Барселона, Камп Ноу-а, гдје су сви фанови овог клуба имали прилику да покажу своје познавање историје и актуелности овог клуба. Грешка би била не споменути и посјету познатом акваријуму у Барселони, највећем акваријуму у Европи, гдје су ученици могли да примијете и на стотине различитих врста морских животиња и упознају се са њиховим начином живота у подводном свијету. Дводневне посјете Барселони биле су употпуњене дугом шетњом најпознатијом улицом у Барселони – улицом Ла Рамбла.
Круг путовања поново се вратио на претходно одредиште, у Француску, гдје су, иако изморени од пута, бањалучки гимназијалци максимално искористили прилику за што боље упознавање једног од најљепших и најгламурознијих туристичких одредишта у свијету, Азурне обале. Мјесто одржавања филмског фестивала и Српска улица у Кану, предивне пјешчане плаже, луксузне виле, поглед на Ницу са високог видиковца, као и Енглеско шеталиште у Ници, била су само нека од мјеста погодних за уживање и сликање ученика трећих разреда.
Након Француске, група се даље запутила у Италију, гдје је, након пријатно проведене вечери у дружењу на чувеним плажама Лидо ди Језола, свој пут продужила одласком у Венецију, гдје је неколико сати разгледања било недовољно за потпуно упознавање љепота које овај град нуди. Град на води испунио је очекивања већине гимназијалаца, а легенде и историјски подаци, које су с њима подијелили туристички водичи у пратњи, измамили су многе осмијехе и занимљиве импресије код ученика. Након обиласка изузетно топле Венеције, ученици су се запутили ка својим аутобусима и након неколико сати заједничког путовања, стигли у Бањалуку, гдје су их родитељи нестрпљиво очекивали, жељни да чују утиске са пута и емоције које долазе са њима.
Осам дана путовања по страним земљама изњедрило је, како многа нова пријатељства, љубави и срећне тренутке, тако и многобројне дјечије свађе и несугласице, али оно што је сигурно је да ће ова матурска екскурзија свим гимназијалцима остати у дивном сјећању и да ће се још годинама причати о стеченом искуству и успоменама на обалама Италије, Француске и Шпаније.
Јелена Лакета III8
Постављено: 25.05.2019.
Назад на архив