Завршна дебата школске 2018/2019. године

У петак, 14. јуна 2019. године, дебатанти Дебатног клуба „Горгије“, тачније његови матуранти, одржали су своје посљедње дебате у средњошколској категорији. Њихови противници биле су колеге дебатанти из Опће гимназије Католичког школског центра, такође чланови дебатне мреже Центра за културу дијалога, а све је одржано у склопу пројекта "Green Banjaluka“ у организацији CeSERa, наших старих пријатеља и сарадника

Догађај број: 17
Обе јавне дебате одржане су у сколпу манифестације Прољеће у Бањалуци у организацији Града Бања Лука, а мјесто одржавања била је најљепша и највеличанственија сала у нашем гради, Вијећница Банског двора.
Обје дебате одржане су у World School формату. Теза прве дебате била је: „Овај дом сматра да туристичка понуда бањалучке регије треба бити заснована на валоризацији природних ресурса.“ Позицију владе имале су колеге из КШЦ, док је на позицији опозиције био нераскидиви и никад раздвојени тим у саставу Александар Павлић, Маја Савковић и Лука Гајић, који су се залагали за валоризацију антропогених ресурса као основу туристичке понуде.
Друга јавна дебата одржана је на тезу: „Овај дом сматра да Бањалука има капацитета да постане европска престоница културе 2014.године“ у којој је позиију владе заузимала такође сјајна и препознатљива екипа у саставу Софиа Миљатовић, Александра Љепојевић и Марко Јакшић, док је на позицији опозиције била екипа КШЦ. И у овој дебати чули су се одлични докази за то зашто Бањалука постојећим капацитетима заслужује ову престижну титулу, али и шта то није добро и због чега постоје важније и вредније ствари на које претходно треба обратити пажњу.
Дебате су биле веома квалитетна и оба тренера, и Мариана Седић и Бранка Љубојевић, могу бити изузетно задовољне постигнутим резултатима. Исто тако, Александра Ташевски, предсједница Центра за социо-еколошки развој, изразила је велико задовољство због квалитете дебата, ако и многобројна публика међу којима су били и представници Града Бања Лука.
У уводном говору о дебати и вези између дебате и туризма, проф.Бранка истакла је да се управо дебатом руше предрасуде и зидови којима смо оградили свој мали свијет те да један добар дебатни турнир укључује и природне и антропогене ресурсе у туризму!
На крају овог догађаја дебатанти Дебатног клуба „Горгије“ одржали су пригодан говор препун љубави и захвалности и у име свих 12 чланова Клуба који одлазе у нове свјетове ове године уручили поклоне свом тренеру, професорици Бранки.
Још једном се показало да је дебата специфична дисциплина која не гради само појединца, већ и групу, стварајући нераскидиве везе међу њеним члановима.
До наредне школске године срдачан поздрав од Горгија!
Постављено: 01.06.2019.
Назад на архив