Студентски модел Уједињених Нација

Од 17. до 20. октобра, једанаест делегата, чланова БаЛМУН клуба и ученика наше Гимназије, имало је прилику да учествује на шестој по реду конференцији Студентског модела Уједињених Нација, која се одржава на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци. Подијељени у два комитета – Савјет безбједности и Комитет за људска права, представљали су политику својих држава и предлагали идеје и начине за рјешавање актуелних свјетских проблема.

Догађај број: 34
Дебата на Савјету безбједности је, по ријечима предсједавајућих студената из Шпаније, била веома динамична, право вета се често употребљавало, али су на крају донесене успјешне резолуције о борби са климатским промјенама као потенцијалној пријетњи за међународну сигурност и о смртоносном оружју као изазову за безбједност у 21. вијеку.
Дискусија на Комитету за људска права је такође била неизвјесна и пуна неочекиваних преокрета. Доношење резолуција о изазовима након природне катастрофе и уништења Амазонске прашуме, као и трке у наоружању нуклеарним оружјем, било је пуно неслагања ставова између држава, различитих идеја и напорног рада на усаглашавању око прихватљивих рјешења.
Осим дебате на факултету, учесници СМУН-а присуствовали су и панел дискусији у хотелу ”Босна”, на тему ”ЕУ интеграције и Западни Балкан”, осмишљеној као политички кафе о европским питањима. Делегати су имали прилику да слушају о начину функционисања Европске Уније, процесима интеграције, актуелним проблемима у региону и Европи и начинима њиховог рјешавања. Њ.Е. Улрике Хартман, амбасадор Аустрије у Босни и Херцеговини, одговарала је и на занимљива питања делегата о уређењу Европске Уније, начинима и препрекама за укључивање БиХ у ЕУ и много других.
На церемонији затварања, додијељене су захвалнице за учешће и награде за најбоље делегате. Награду ”Honorable Mention“ у Комитету за људска права добила је наша Анастасија Ђорђа Босанчић, а у Савјету безбједности Ален Милаковић. Наши делегати су на овој студентској МУН конференцији стекли нова искуства и знања, а и доказали свој квалитет, залагање и марљивост, што доказују бројне похвале организатора конференције , а и колега делегата са Факултета политичких наука. Надамо се још већој заинтересованости гимназијалаца за моделе Уједињених Нација, на којима се најбоље развијају вјештине говорништва, критичког мишљења, сарадње са другим људима и стрпљења ради проналажења свима корисних рјешења.
Анђела Недић IV2 и Анастасија Ђорђа Босанчић III10
Постављено: 23.09.2019.
Назад на архив