Умјетничка револуција - Свечано отварање "Седмице умјетности"

У понедјељак 4. новембра 2019. године званично је отворена четврта по реду "Седмица умјетности" - пројекат који су осмислили и организовали гимназијалаци.

Догађај број: 42
Зачетници манифестације, Лука Томић и Дајан Јошић, су и ове године дошли да подрже рад млађих генерација, које показују да су достојни насљедници. Идеја водиља овогодишње манифестације је да свако вече представља једну од епоха историје умјетности.
Прво вече је обиљежила антика, те је у складу са тим антички хор подсјетио присутне да је мото овогодишње Седмице "авангардом против кича и шунда" и да ће манифестацију званично отворити директорица наше школе, професорица Вита Малешевић.
Директорица је посебно истакла хумани циљ ове манифестације, а то је новчана помоћ ученицима слабијег материјалног стања за одлазак на матурску екскурзију. Такође је напоменула да је манифестација и едукативно-културног садржаја, и да је посебно важна јер су је ученици потпуно сами осмислили и припремили.
Након што је званично и отворила "Седмицу умјетности", директорица је најавила и почасног госта, који је дошао да подржи и Гимназију и гимназијалце, градоначелника Игора Радојичића. Градоначелник је похвалио креативност гимназијалаца, али се осврнуо и на друге успјехе наших професора и ученика, као што су БаЛМУН и Олимпијада метропола. Нагласио је да ће Градска управа наставити подржавати Гимназију, као и да ће финансијски учествовати у испуњавању хуманог циља Седмице.
Антички хор је "убио умјетност" рециталом и пјесмом "Мишићи", док су нас "Сјенке" провеле кроз живот једног средњошколца. Глумица Слађана Зрнић најавила је представу "Извините професоре" коју су извели наши ђаци: Милош Ћебић, Анђела Крунић, Катарина Дедић, Тара Јованић, Алекса Ољача, Марија Давидовић, Селена Дедић, Теодора Ожеговић, Исидора Митровић и Ђорђе Арсенић.
Представа нам је показала да ништа није онако како изгледа, и да се свако од нас бори са својим демонима. Да ли ћемо из те борбе изаћи као Антигона или Креонт, искључиво је наш избор.
Седмица умјетности се наставља. Видимо се на вечери поезије.
Марија Вишић IV9
Наташа Радовановић IV9
Постављено: 04.11.2019.
Назад на архив