Шта је то поп-култура? - Четврто вече "Седмице умјетности"

У четвртак, 7. новембра 2019. године, са почетком у 19 часова, у склопу овогодишње "Седмице умјетности" организовано је вече поп-културе. Координатори Матеа Стевић и Татјана Марјановић су унијелe потпуну новину у односу на претходне "Седмице умјетности", омогућивши присутнима да у холу и на ходницима Гимназије, виде интересовање које млади гаје према популарној умјетности савременог доба.

Догађај број: 45
Почетак четврте вечери обиљежио је перформанс базиран на „10 Марининих заповијести“, што представља својеврсни манифест свјетски познате концептуалне умјетнице Марине Абрамовић, у коме је говорено о основним нормама које умјетник мора да поштује приликом стварања. Након тога, ученица Исидора Радуловић пробудила је топле емоције код гледалаца изведбом пјесме „Алелуја“, што је на крају и награђено овацијама и аплаузом. У посљедњем дијелу програма организатори и учесници "Седмице умјетности", Анастасија Ђорђа Босанчић и Матија Алексић, уз пратњу Милоша Грубешића на гитари и Игора Божанића на клавиру, извели су скеч на тему „Шта је то поп-култура?“.
Вођени трагом стрелица, на ходницима првог спрата, присутни су могли уживати у ликовним и графичким радовима, стикерима, умјетничким инсталацијама и дјелима из области примјењене умјетности младих бањалучких умјетника, међу којима нису били присутни само гимназијалци, већ и ученици других школа. Своја дјела су изложили: Милица Личанин, Милица Савић, Жељана Поповић, Татјана Марјановић, Нађа Стевић, Анастасија Глушац, Александра Глушац, Маја Ћетојевић, Снежана Поповић, Рахела Грајчевци, Ђорђе Божић,Софија Ђурић, Матеа Стевић, Никола Круљ и Никола Видовић, те су кроз ову поставку показали различиту перцепцију савремне умјетности, као и слободу стварања која им пружа обиље иновативних идеја.
Атракција вечери био је једночасовни перформанс Анастасије Ђорђе Босанчић, рађен по угледу на перформанс Марине Абрамовић извођен у склопу изложбе „Умјетник је присутан“, што подразумијева наспрамно сједење и гледање директно у очи са особама из публике које то пожеле.
Милош Грубешић и Игор Божанић су одржали мањи концерт, те су најавили вече плеса, које ће се одржати сутра и журку, која је планирана за суботу, што је уједно и завршница овогодишње "Седмице умјетности." Уколико већ нисте, препоручујемо вам да посјетите Гимназију наредних дана, те да на властитој кожи доживите катарзичност авангарде, која за циљ има борбу младих против кича и шунда. Видимо се!
СОФИЈА ЈАЊИЋ III9
Постављено: 07.11.2019.
Назад на архив