Седмица умјетности 2019.

Овогодишња „Седмица умјетности“ подигла је стандарде и испунила сва очекивања - из вечери у вече Гимназијом су се шириле позитивна енергија, хуманост и умјетност.Свако вече дочарало је једну од епоха историје умјетности, а сам програм је у потпуности испоштовао мото „авангардом против кича и шунда“.

Догађај број: 48
Прво вече обиљежила је антика, те је у складу са тим антички хор извео рецитал Оскара Вајлда, али и обрадио познати хит актуелног музичког жанра. Главни дио вечери, игроказ „Сјенке“ и поучна представа о насиљу „Извините професоре“, оставили су снажан утисак на присутне.
Друго вече „Седмице умјетности“ дочарало је атмосферу Дантеове "Божанствене комедије". Публика је, слушајући поезију, заједно са поетама које су на патњу осуђене, прошла кроз пакао, чистилиште и на крају дошла до раја.
Вече филма и фотографије било је једно од најинтересантнијих. Након премијерне пројекције ученичког филма „Гдје је Ана?“, публика је уживала у концептуалној изложби фотографија преко 10 фотографа и излагача.
Вече поп културе иновација је у програму „Седмице умјетности“. Многима је управо ово вече било енигма, али су сви уживали у необичном концепту. Вођени трагом стрелица, присутни су уживали у ликовним и графичким радовима, стикерима, умјетничким инсталацијама, дјелима из области примјењене умјетности младих бањалучких умјетника, али и у перформансима у склопу концепта „Умјетник је присутан“.
Плесно вече крунисало је „Седмицу умјетности“. Поред велике посјећености, ово је било и најемотивније вече на којем су се сабрали утисци претходно постигнутог. Дванаест плесник тачака различитих стилова одушевило је публику. Смјењивали су се модерни балет, хип-хоп, латиноамерички плесови, ритмичка гимнастика, брејк денс... Наши ученици, који су чланови бројних плесних клубова, потрудили су се да својим плесом атмосферу доведу до усијања, те да у најбољем свјетлу покажу свој таленат.
Завршно вече обиљежила је ди-џеј журка. Посјетиоци су уживали уз електронску музику свјетски познатог ди-џеја, Младена Томића, уникатног ди-џеја Тибора Кљакића и младог гимназијалца, Давида Мијатовића.
Овогодишња организација ове манифестације окупила је више од стотину људи, укључујући организаторе, координаторе и волонтере. Желимо да се захвалимо свима који чине срце „Седмице умјетности“. Првенствено се захваљујемо организаторима, младим и амбициозним људима - АнастасијиЂорђи Босанчић, Милошу Грубешићу, Матији Алексићу, и Игору Божанићу. Надаље, свако вече било је осмишљено од стране по два координатора, а то су наши талентовани ученици – Тара Јованић, Анђела Крунић, Лана Гитарић, Миа Лакић, Татјана Марјановић, Матеа Стевић, Кристина Братић и Ивана Пепић. Не смијемо заборавити наше вриједне волонтере и координаторку Милицу Марковић. Велику захвалност дугујемо спонзорима, друштвено одговорним компанијама, које су подржале саму организацију – Бинис бетон, мојМаркет, М:тел, Сбербанк, Колорит, те градоначелнику и граду Бања Лука као генералном покровитељу. Иако је ово искључиво ученички пројекат, подршка Управе школе ни ове године није изостала. Захваљујемо се директорици школе, проф. Вити Малешевић, помоћницима директора, проф. Данијели Штрбац Улетиловић и проф. Вукосави Говедарици, као и ПЕПСИ служби, педагогу Александри Остојић, психологу Гордани Касагић, социјалној радници Јелени Лакић, као и школском особљу. Наравно, највеће хвала свим посјетиоцима који су подржали нашу манифестацију, уживали у умјетности, те у исто вријеме учинили добро дјело.
У наставку прочитајте интервју са једним од организатора, Анастасијом Ђорђом Босанчић.
Када су почеле припреме за Седмицу умјетности?
„Припреме су почеле још почетком августа, дакле чим смо сазнали да смо ми ти који су путем конкурса изабрани да буду овогодишњи организатори. Међутим, оне интезивне и можемо рећи свакодневне припреме почеле су у септембру, са почетком школске године.“
-Зашто си се одлучила да будеш у тиму овогодишњих организатора?
„Сматрам да је "Седмица умјетности" саставни дио школовања новијих генерација гимназијалаца, те да свако од нас има жељу да учествује и допринесе организацији колико год може. Са почетком трећег разреда осјетила сам да сам довољно зрела да се укључим у организацију овако озбиљне манифестације, али оно што је пресудило су моје идеје и увјерења, која сам заједно са осталим члановима тима разрадила и спровела у дјело.“
-Какав је утисак на тебе оставила "Седмица умјетности"?
„Организација "Седмице умјетности" са собом носи много притиска, обавеза, рокова, па самим тим и одговорности. Важно је напоменути да је ова манифестација потпуно организована од стране ученика и да је донекле и поента да се ми сами изборимо са свим изазовима, али и да кроз то искуство учимо. Наравно, имали смо подршку Управе наше школе и бројних друштвено одговорних компанија, али ипак смо све преузели на себе. За мене је сваки тренутак посвећен овој причи био најљепши.“
-По чему је овогодишња организација иновативнија од претходних?
„Организација овогодишње "Седмице умјетности" је, по ријечима многих, била најозбиљнија и најквалитетнија до сада. Трудимо се да сваке године идемо узлазном путањом, да више улажемо и да се више трудимо. Ове године смо имали најозбиљнију опрему, освјетљење и озвучење, еминентне личности као госте, а увели смо и потпуно ново вече - Вече поп културе и модерне умјетности.“
-Шта би поручила младим и амбициозним умјетницима?
„Поручила бих им да остану иновативни и креативни, да се не боје сами стварати своје прилике и креирати квалитетан садржај. "Седмица умјетности" је доказ да једна мала ученичка идеја може постати синоним за умјетност и културу младих у Бањалуци, као врло значајан хуманитарни пројекат.“
Овим чланком затварамо овогодишњу "Седмицу умјетности", те се надамо да ћемо у истом духу и узбуђењу дочекати сљедећу.
Невена Зеленика III2
Постављено: 24.10.2019.
Назад на архив