Пет медаља са пете Међународне олимпијаде метропола


Догађај број: 611
Ова 2020. година ће у бањалучкој Гимназији бити упамћена као година у којој су наши ученици освојили рекордан број медаља на међународним такмичењима. Сви успјеси су крунисани резултатима постигнутим на 5. Међународној олимпијади метропола на којој су наши ученици освојили 5 медаља.
Oлимпијада метропола је екипно такмичење које је претходних година одржавано почетком септембра у Москви. Сваки град je представљаo тим од 8 такмичара, ученика средњих школа, који се такмиче из 4 предмета: математике, физике, хемије и информатике. Наши ученици су и претходних година учествовали на овој Олимпијади и сваки пут су се враћали са медаљама. Ове године је Олимпијада одржана на даљину (онлајн), и трајала је од 16. до 22. децембра. Ученици су се такмичили у просторијама Гимназије, а цијели ток такмичења, од превођења задатака и припреме материјала, преко самог такмичарског дијела, па до скенирања и слања ученичких радова, сниман је камерама.
Чланови наше екипе били су Марко Јојић и Јован Вуковић (математика), Сергеј Крчмар и Марко Вучић (физика), Милица Милашиновић и Никола Срдић (хемија) и Леон Косић и Марко Димитрић (информатика). Лидери екипе су били професори Милка Џомбић (информатика), Хелена Шешић (хемија), Александра Радић (физика) и Бојан Пажин (математика), а за технички дио посла био је задужен Младен Келеч.
Олимпијада је отпочела блиц-такмичењем које је трајало 2 сата и на којем су ученици заједно рјешавали 80 кратких задатака из 4 наведене области. Ово такмичење je служило као својеврсно загријавање за главни дио Олимпијаде и на њему је наш тим завршио на 17. мјесту освојивши тиме другу награду.
Главни дио Олимпијаде чине двије рунде, по један дан свака, на којима ученици раде индивидуално. Ту су задаци били озбиљнији и захтјевнији. За физику и хемију је прва рунда експериментална, а друга теоријска, док математичари и информатичари у обе рунде су радили задатке. Рунде су трајале, у зависности од предмета, у распону од 4 сата (хемија), па до 6 сати (физика).
Свих 8 ученика постигло је одличне резултате, а медаље су освојили: из математике Марко Јојић (злато), Јован Вуковић (бронза); из физике Марко Вучић (сребро), Сергеј Крчмар (бронза), те из хемије Милица Милашиновић (бронза). Екипно, Бања Лука је освојила трећу награду (17. мјесто на ранг листи).
Важно је поменути да Марко Јојић не само што је освојио златну медаљу, већ је и апсолутни побједник Олимпијаде када је у питању математика. Прво је мјесто на ранг листи (од укупно 56 кандидата) и освојио је 40 од маскималних 42 бода. То је најбољи резултат у историји не само Републике Српске, него и Босне и Херцеговине, када су у питању међународне олимпијаде из математике.
Ове године су на Олимпијади метропола учествовали тимови из 31 града широм свијета. Бања Лука је убједљиво најмањи од свих градова учесника, међу којима се налазе и вишемилионске метрополе као што су Хонг Конг, Сингапур, Истанбул, Џакарта, Мексико Сити и многе друге. То чини успјех нашег тима и наших ученика много већим.
Организацију Олимпијаде у нашој школи помогао је Републички педагошки завод, на чему смо им захвални, неизмерну захвалност дугујемо бившем градоначелнику Игору Радојчићу који је наш град уврстио међу метрополе које се такмиче, и тиме нашим ђацима омогућио да се докажу. Захваљујемо се и Маји Лукач Марјановић, координатору за регионалну и међународњу сарадњу и превођење, и Дијани Петковић, самосталном стручном сараднику за пројекте из области науке и образовања.
Посебно се захваљујемо предсједнику Владе Републике Српске, господину Радовану Вишковићу, који је приредио пријем за добитнике медаља, те им уручио новчане награде.
Бојан Пажин, професор математике,
ЈУ Гимназија Бања Лука
Постављено: 30.12.2020.