ГОРГИЈЕ НА БУДВАНСКОЈ РИВИЈЕРИ ПКАЗАЛЕ МОЋ ГОВОРА

У Будви је, у периоду 22-25. новембра, одржано међународно такмичење у дебати и бесједништву "Будва Опен". Најискусније чланице Дебатног клуба "Горгије", матуранткиње Софија Грубач и Јелена Поповић, представљале су нашу школу, али и Центар за културу дијалога и цјелокупну БиХ и чиниле су једину екипу на турниру којој је недостајао трећи члан. Ипак, и уз недостатак трећег говорника, Џеннете Хајдарпашић, бориле су се и освојиле треће мјесто на турниру у конкуренцији 17 тимова!

Догађај број: 65
У појединачној конкуренцији за дебатанта са највећим бројем бодова, Јелена Поповић, која је истовремено радила позиције и другог и трећег говорника, освојила је седмо мјесто, док је њена колегица Софија Грубач освојила девето мјесто. Тезе на које се расправљало у свјетском дебатном формату гласиле су: "Овај дом сматра да капитализам није у складу са праведним друштвом", "Овај дом сматра да је човјеков однос према животињама исказ лицемјерја", "Овај дом сматра да се маркетинг темељи на превари", "Овај дом сматра да се ваннаставним активностима може сузбити вршњачко насиље". Иако су већи дио своје дебатне каријере провеле дебатујући у Карл Попер формату. наше матуранткиње су показале и доказале да је добар дебатант увијек и свуда добар дебатант, али и да без старог доброг КП формата није могућа даља надоградња.
Такође, поред такмичња у дебати, одржано је и такмичење у бесједништву. Бесједом "Сачувајмо наш језик", Софија Грубач пласирала се на девето мјесто, а Јелена Поповић на десето, са бесједом "Земља какву заслужујем".
На челу са тренером дебатног клуба мр Бранком Љубојевић, Јелена и Софија, иначе једне од најбољих дебатаната у регији, представиле су тако нашу школу, Дебатни клуб „Горгије“ и ЦКД и БиХ на најбољи могући начин.
Оно што је оставило најјачи утисак на нашу цјелокупну екипу јесте пажња публике и њихова очараност како дебатовањем, тако и бесједама наших чланица! Уз све наведено треба истаћи и да су дјевојке биле узор у сваком погледу и да њихови родитељи, Клуб, школа, град и држава могу бити поносни на овакве младе људе.
Браво, Горгије!
Постављено: 09.01.2020.
Назад на архив