Новогодишњи дебатни фестивал школске 2019/2020. године

Већ традиционално се прво полугодиште школске 2019/2020. године завршило одржавањем Новогодишњег дебатног фестивала који је организовао дебатни клуб „Горгије“. У седмици од 23. до 27. децембра, наши дебатанти су полугодиште завршили и више него успјешно, одржавши чак 14 дебата, што представља највећи број одржаних дебата до сада.

Догађај број: 69
Фестивал је отворен у понедјељак, 23. децембра, и то тезом на енглеском језику која гласи: „This house believes that the use of violence is a legitimate form of protest“. Побједу у овој ревијалној дебати ученика трећег разреда однијела је влада, односно афирмација, која је доказала да неки проблеми ипак траже приступ другачији од мирног. Након ове дебате одржане у међусмјени, дебате су почеле да се дешавају устаљеним распоредом, тако што су се одржавале по двије дебате дневно, у вечерњим терминима од 18.00 до 19.00 часова и од 19.00 до 20.00 часова.
У уторак, 24. децембра, дебатовало се о интернатском типу школа, гдје су дебатанти били првачићи, а потом су дебату на тему вјеронауке у школама одржали бивши чланови клуба, и то у два двочлана тима у саставу: Александар Бакмаз, Јовица Јовић, Бојан Белензада и Марко Ромић.
Сутрадан су на одржаним дебатама дебатовали тимови првих и других разреда, а тезе су се тицале забране домаће задаће и приватизовања школа, а одазвали су се многи ученици, јер су тезе биле изузетно занимљиве и у њиховој сфери интересовања.
У четвртак су дебатовали тимови трећих разреда, а полемисало се о продаји људских органа и њеној легализацији. Дебате одржане у уторак, сриједу и четвртак представљале су квалификационе рунде за финални дан турнира, односно петак.
У петак је читаоница била препуна дебатаната и осталих ученика школе, који су дошли да гледају окршаје оних који су током седмице извојевали побједе. Прва дебата која је одржана то јутро била је о напретку вјештачке интелигенције, а ученици првог и другог разреда одговарали су на питање да ли ће вјештачка интелигенција помоћи развоју човјечанства.
Након ове дебате услиједила је дебата о друштвено корисном раду, у којој су такође дебатовали тимови првог и другог разреда. Као закључак ове манифестације издваја се финално поподне са гостима дебатантима из Католичког школског центра,Теслића и са Правног факултета у Бањој Луци. Прва дебата у овом финалу била је о забрани стандардизованих тестирања, а дебатовали су гимназијалци трећег разреда против колега из Католичког школског центра. Резултат је била врло квалитетна дебата, којом су се поносила оба тренера, професорице Бранка Љубојевић и Мариана Седић.
Потом су дебатовалу ученици Гимназије, у финалној дебати на тезу о развоју умјетне интелигенције, а затим је на ред дошла финална дебата о друштвено корисном раду, у којој су се наши ученици сукобили са вршњацима из Теслића, који су нам увијек драги гости. Дебата која се одиграла након ове била је нешто што нико није могао да очекује. По плану је требало да се одржи дебата један на један, на тезу: „Овај дом сматра да школа родитељства треба бити обавезна за све који планирају да се остваре као родитељи“, између матураната Џеннете Хајдарпашић и Данила Кнежевића, али је прерасла у нешто много веће када је Данило одлучио да ову дебату искористи као прилику да се захвали професорици Бранки за све чему га је научила, те и да нас остале подсјети зашто смо ту и колико је заправо важно да се непрестано боримо за оно у шта вјерујемо.
Изненађењима није било краја када је наступила дебата у којој су снаге одмјерили Александар Бакмаз и сама професорица Бранка, и то на горе наведену тезу. Овај дан препун дебата завршен је дебатом у свјетском формату Британског парламента, окршајем наших дебатаната који су однијели побједу против старијих и много искуснијих колега са Правног факултета, и то на импромпту тезу коју су добили 15 минута прије почетка саме дебате, а теза се тицала ограничавања приступа интернету.
Овај Новогодишњи фестивал био је дефинитивно најбољи и најуспјешнији до сад, а наши дебатанти су отишли на распуст и заслужен одмор пуни утисака и нових дебатних искустава.
Маја Мацура, III9
Постављено: 23.01.2020.