Гимназија данас

Школа новог доба

Дејтонским мировним споразумом 1995. године окончан је рат у БиХ, али су многи проблеми и даље остали. Ипак, услиједио је видан материјални и свеколики опоравак Гимназије: наредних 15-ак година школа је модернизована, опремљена савременим наставним средствима, те рачунарском и другом опремом.

Gimnazija danas

Дана 4. октобра 2009. године, на Дан школе, основано је и Друштво за његовање традиције Гимназије Бања Лука – Гаудеамус. Тачно годину дана касније, Гимназија Бања Лука обиљежила је 115. рођендан. Тим поводом издата је јубиларна поштанска маркица, а сачињена је и омања илустрована монографија под насловом Гимназија Бања Лука на Тргу историје од 1895. до 2010. године, упоредо на српском и енглеском језику. Гимназија је у то вријеме регистрована као издавач, а управо поменута књига била је прво самостално издање наше школе. Поводом 115 година постојања, сачињен је и четрдесетпетоминутни докуметарни филм Мала прича о великој школи, који је премијерно приказан 18. маја 2011. године. Јануара 2010. године покренут је и Школски радио Орфеј, а Гимназија је поново домаћин занимљивих културних и спортских дешавања, изложби, пројекција филмова, трибина, промоција књига, концерата и разних спортских манифестација. Истовремено, остварена је и сарадња са школама из Србије, Израела, Италије...

Од школске 2009/2010. године – поред већ постојећег општег, друштвено-језичког и природно-математичког – у гимназијама је уведен и рачунарско-информатички смјер. Изучавајући неки од поменута четири смјера, нашу школу данас, 2012. године, похађа преко 1200 ученика у 45 одјељења, а у њој је запослено око 120 професора, библиотекара, службеника и других радника.

Фото галерију наше школе можете погледати овдје.

Програм Међународне матуре
Од јесени 2006. године у оквиру наше Гимназије уписано је прво одјељење по програму Међународне матуре (The International Baccalaureate Organization Diploma Programme). Овај програм обухвата двије завршне године, што значи да га уписују ученици након другог разреда националне школе. Основни елементи овог програма су сљедећи: настава се одвија на енглеском језику; ученици бирају шест предмета из груписаних предмета (Српски језик, Страни језик, Природне науке, Друштвене науке, Математика са информатиком). Сви ученици имају три обавезна предмета (Српски језик, Енглески језик и Математику) и три изборна предмета. Дакле, настава се одвија кроз 6 предмета које ученици могу да слушају на основном или вишем нивоу (4 или 6 часова седмично). Најмање три, а највише четири предмета, слушају се на вишем нивоу, а остали на основном нивоу. Поред наведених 6 предмета, сви ученици похађају и предмет Теорија знања (ТОК) чији је циљ подстицање критичког размишљања ученика о знању и искуству које се стиче изван и унутар учионице, као и тзв. (CAS) активности (креативност, дјеловање и друштвено-користан рад).
Аутор: Зоран Пејашиновић