И Б
Д П
у Г и м н а з и ј и Б а њ а Л у к а

Најновији догађаји Ново!

Dogadjaj 0
Конкурс за упис ученика у програм Међународне матуре - ИБ ДП

У понедељак, 31.05.2021. године, у дневном листу Глас Српске објављен је конкурс за упис ученика у програм Међународне матуре у ЈУ Гимназији Бања Лука. Све услове уписа прочитајте у наставку текста

Dogadjaj 2
Ученици четвртог разреда програма Међународне матуре постигли одличне резултате!

Ученици 13. генерације програма Међународне матуре показали су да се уз добру организацију и рад могу постићи одлични резултати.

Dogadjaj 3
Најбољи од најбољих генерације 2016-2020.

Иако је генерација 2016/2020. одлучила да ће школовање завршити без прославе матуре као својеврсног испита зрелости и преласка у свијет одраслих, то није спријечило Управу школе да 22.6.2020. на први поглед необичан начин ода признање и награди најбоље ученике, који су својим резултатима показали да су упркос свим потешкоћама, на које су својевремено наилазили, израсли у паметне, зреле и вриједне младе људе, који ће представљати будућност нашег друштва.

Dogadjaj 4
Најбољи од најбољих генерације 2016-2020.

Иако је генерација 2016/2020. одлучила да ће школовање завршити без прославематуре као својеврсног испита зрелости и преласка у свијет одраслих, то нијеспријечило Управу школе да 22.6.2020. на први поглед необичан начин ода признање инагради најбоље ученике, који су својим резултатима показали да су упркос свимпотешкоћама, на које су својевремено наилазили, израсли у паметне, зреле ивриједне младе људе, који ће представљати будућност нашег друштва.

Dogadjaj 5
Пројекат природних наука ученика ИБ програма!

И ове године се у нашој Гимназији, у склопу International Baccalaureate Diploma програма по први пут витуелно одржао удружени пројекат предмета природних наука (хемија, физика и биологија) која је 4. група предмета у ИБ програму.

Упис

Сваке године врши се упис нових ђака на Програм међународне матуре у седмици након завршетка школске године.
Важни датуми за упис у 2021. годину су
 1. 14.06. и 15.06. - предаја докумената
 2. 16.06. - пријемни из математике и енглеског језика
 3. 17.06. и 18.06. - интервју (ученици припреме мотивационо писмо, Зашто ИБ и зашто Ја?)
 4. 21.06. - резултати
 5. 21.06. - презентација свих предмета у програму Међународне матуре
 6. 22.06. и 23.06. - упис ученика у програм Међународне матуре
 • Услови


  Потребно је предати сљедеће документе:
  • Свједочанства I и II разреда (врло добар или одличан)
  • Родни лист


  Такође је потребно имати примјерно владање.
 • Пријемни испити
  Пријемни испити се састоје од 2 дијела:

  Математика

  На пријемном испиту из математике је заступљено градиво првог и другог разреда, мање је заступљена геометрија. Што се тиче геометрије морате познавати основне ствари: да примјените Питагорину теорему или да уочите сличност троуглова, да знате израчунати површину троугла и разних четвороуглова итд. Конструктивни задаци и вектори неће бити на пријемном.

  Испод можете пронаћи све средњошколско градиво разврстано по разредима (и теорију и задатаке), па се може користити за понављање градива првог и другог разреда.

  Линк  Примјер пријемног испита

  Енглески језик
  Пријемни тест из енглеског језика тестира разумијевање прочитаног текста и граматику.

  Примјер пријемног испита
 • Интервју
  Интервју подразумева разговор ученика са координатором Програма међународне матуре, психологом и педагогом о својој личности, интересовањима, циљевима и успесима.

  Интервјуи се типично врше током два дана. Тачан датум и вријеме интервјуа сваког ученика су одређени током дана уписа сваке године.