МостМУН 2012 конференција

5:0
Категорија: IB новости
5. април 2012. године

У периоду од три дана, од 30. марта до 1. априла, одржана је МостМУН 2012 (Model United Nations) конференција на Колеџу уједињеног свијета у Мостару. Конференција има петогодишњу традицију.

Slika

На овогодишњој конференцији присуствала су два ученика из Програма међународне матуре, Марија Димитријевић и Лука Ђевеница, уз пратњу и подршку професорице Светлане Глувачевић. Свако од ученика представљао је делегата неке државе која је изабрана у Мостару. Лука је представљао делегата државе Азербејџан, а ја сам била делегат Аргентинске Републике.

Конференција се дијелила на четири одбора: United Nations Security Council (на којем је присуствовао Лука), Economic and Social Council (на којем сам ја присуствовала), Human Rights Coucil и Enviromental Council. Лукин и мој задатак је био да истражимо наше земље, да сазнамо што више информација о актуелној политичкој и економској ситуацији, те да упознамо интернационалне проблеме земље коју представљамо. На дебати смо расправљали, разматрали, консултовали се и, након тога, развијали одређена рјешења за свјетске проблеме (немири у Сирији, KONY 2012, свјетска економска криза, Millennium Development Goals). Циљ је био да се ученици науче непристрасности и да преброде постојеће етничке подјеле, као и да помјере своју земљу у 21. вијек.

И поред већине времена проведеног у сарадњи са делегатима осталих земаља у циљу рјешавања заданих проблема, било је времена и за забаву. Организатори овогодишње конференције су се побринули да нам на најбољи могући начин испуне три проведена дана различитим активностима. Прво вече организован је партy за све ученике мостарског Програма међународне матуре и учеснике конференције, док је вече пред затварање конференције организован и Global Vision или Мала евровизија на којој су ученици пјевали караоке. Вече је испраћено са много смијеха и забаве.

Свеукупан боравак у Мостару је био одличана прилика за упознавање нових људи, као и за учешће на МостМУН конференцији која пружа јединствену могућност младим људима да кроз отворене дебате дођу до разрјешења свјетских проблема.

Марија Димитријевић

По секцијама