Одржана Скајп-конференција са Норвешком

4:2
Категорија: IB новости
7. мај 2012. године

Ученици одјељења IB1 који слушају филозофију као изборни предмет и неколицина ученика заинтересованих за упис у следећу годину Међународног програма путем Скајпа слушали предавање једног норвешког професора.

Slika

Професор филозофије са Универзитета науке и технологије Трондхајм, Џејмс Александар Арнфинсен одржао је 4. маја путем Скајпа предавање за ученике који слушају филозофију као један од изборних предмета у оквиру прве године IB наставе. Тог дана професор Арнфинсен нас је подучавао „У теорији“ Ота Шармера, једног од предавача на МИТ-у (Massachussets Institute of Technology). „У теорија“ представља комбинацију савремене западне филозофије, учења зен-будизма те принципа којиме се у постизању успјеха воде лидери садашњице. Према ријечима Ота Шармера, „У теорија“ представља производ осмогодишњег истраживања у оквиру којег је одрађено преко 150 интервјуа са водећим мислиоцима и лидерима данашњице, док је циљ саме теорије, у најкраћим цртама речено, мијењање свијести појединца у позитивном правцу, како би се и друштво, корак по корак, мијењало набоље.

Наш час је представљао комбинацију предавања екс-катедра из Норвешке, уз неколико практичних вјежби у нашој учионици. Вјежбе су подстакле учеснике наше мале Скајп-конференције да се запитају на основу чега доносимо одређене одлуке тј. да ли су наши избори засновани на свјесној или несвјесној основи. Док смо радили вјежбе које је нам је професор Арнфинсен поставио као задатак, кретали смо се у учионици и изван ње, сједили смо на поду те на концу, у кругу, окренути једни према другима, како би на што неформалнији начин комуницирали једни са другима.

Часу је, осим наведених ученика, присуствовало још десетак ученика другог разреда националног програма који изражавају интерес за упис у следећу  генерацију Међународне матуре. Они су протекле двије седмице посјећивали предавања из свих предмета Међународне матуре, те су се тог дана придружили и нашем часу.

Уприлогу вам достављамо слике са наше видео-конференције.

Јелена Дошлов

По секцијама