Одржана Europass радионица и још једна Скајп-конференција у Гимназији

2:1
Категорија: IB новости
15. мај 2012. године

Ученици Гимназије научили како се пише биографија према стандардима Европске уније, као и мотивационо писмо које претходи слању сваке биографије. Присутни учесници радионице такође су присуствовали конференцији путем Скајпа коју смо одржали са дипл. инг. електротехнике и једним од добитника Мајкрософтове награде за најбољи софтвер, Јериславом Бобићем.

Slika

Овог мјесеца, 15. маја, у Гимназији  је одржана једнодневна  Еуропасс радионица. Циљ радионице био је да присутне обучи креирању биографије према стандардима Европске уније.

Учесници радионице имали су прилику да се упознају и са техникама писања мотивационог писма што би могло да им послужи за представљање приликом уписа на факултете у иностранству, као и приликом пријављивања на различите врсте семинара или конференција.

Заинтересованих тог дана није недостајало, дапаче, 28 ученика из различитих одјељења другог и четвртог разреда је тог дана узело учешће у свим презентацијама и вјежбама које смо предвидјели.

На самом почетку радионице смо се упознавали. Свако од присутних имао је на располагању два минута времена да сазна што више о колеги којег му је тренер радионице, проф. Јелена Дошлов, додијелила као партнера у тој вјежби. Ученици су дали све од себе да у овом кратком временском року науче што је више могуће о свом колеги у пару и потом да презентују своја сазнања о њему.

Након уводног дијела услиједило је предавање у вези са писањем биографије у Europass форми. Учесници радионице подијељени су у пет радних група. Свака група је имала на располагању 15 минута да креира једну биографију, а потом је презентује. Било је смијеха док смо слушали различите „животне“ приче, квалификације, занимања... Но, постигли смо циљ – ученици су схватили како се пише једна од најактуелнијих форми биографије.

У другом дијелу радионице смо направили Скајп-конференцију. Овом приликом изражавам захвалност Мирјани Јукић, ученици IV5 разреда која је, специјално за ову прилику, донијела свој нотебоок, како бисмо уз помоћ њега успоставили Скyпе везу са једним од предавача на нашој радионици, дипл. инг.електротехнике и добитником Мицрософт награде, Јериславом Бобићем.

Наиме, Јерислав је био ментор тиму младих студената Електотехничког факултета у Задру који су креирали софтвер за помоћ дјеци обољелој од церебралне парализе. За овај пројекат, који су назвали „Kidnect“ добили су награду, лично од Била Гејтса. Наши ученици су имали много питања за Јерислава а он им је на сва одговорио.

Након Скајп-конференције, одржали смо тзв. динамички дио радионице у оквиру којег смо разговарали са нашим сљедећим гостима. Дејан Гвозденац, ученик IB1 одјељења, учеснике радионице је упознавао са методама уписа на факултете у иностранству које користе ученици међународног програма наставе у нашој школи. Његово излагање је наставио још један ученик IB програма, Владимир Кременовић, који је детаљно описао услове који су потребни за упис наших ученика на неке од факултета у Сједињеним Америчким Државама и Великој Британији. Дејан Цоцић, студент Филозофског факултета у Бањалуци је представио БХВ програм и могућност наставка студирања у Канади. И овом приликом су присутни ученици постављали различита питања нашим гостима, размјењивали информације и продубљивали постојећа знања у вези са могућностима студирања на различитим европским и америчким факултетима.

Завршни дио радионице смо посветили учењу технике писања мотивационог писма. Научили смо како треба да се обратимо администрацији факултета на који се желимо уписати, на који начин треба да се представимо, шта није пожељно навести у мотивационом писму и сл.

И... ето нас на концу приче. Шта да вам још кажемо? Погледајте слике које смо поставили у фото-галерији и питајте учеснике радионице да ли су уживали тај дан.

Јелена Дошлов

По секцијама