Умјетност ради Хуманости - L’art pour l’humanité

5:1
Категорија: Гимназија Бања Лука
6. новембар 2013. године

Права велика умјетност мора бити учитељ, васпитач и борац за напредак човјечанства, рекла је једном приликом Надежда Петровић. Гимназијалци су још једном доказали и показали да она то јесте. Има ли важнијег смисла умјетности од буђења хуманости?

Slika

L’art pour l’humanité

Нова школска година са собом је донијела још једно освјежење у историји хуманитарних активности гимназијалаца. У суботу, 19. октобра 2013. године, Гимназија је још једном заблистала умјетничким стваралаштвом одржавањем хумнитарне умјетничке вечери у организацији трију ученица програма Међународне матуре, ИБ: Теодоре Малешевић, Саре Василић и Ирис Јанковић. Средства прикупљена ове вечери помоћи ће четрнаестомјесечном дјечаку Горану Милаковићу из Бање Луке да се избори са акутном лимфобластном леукемијом.

Први дио вечери, од 19:00 до 20:00 часова, посвећен је презентацији литерарних и ликовних радова талентованих ученика, као и изложби ријетких историјских фотографија. Након првог дијела услиједио је наступ бањалучких бендова: Најлон клаб, Ликоврис комфтис, 4 дрота дебела, Ало кусур момак, Групна терапија и Чарна.

Потврда доброг провода и успјешно завршене акције је преко пет стотина поцијепаних улазница и укупно прикупљених 5000 КМ.

На овај начин показали смо да хуманист увијек живи и да постоје разни начини и средства којима се она може испољити. У овом случају хуманост је користила најљепше средтсво од свих. Умјетност.

 Теодора Бабић

По секцијама