Прва година програма међународне матуре - Мали IB

2:0
Категорија: ИБ новост
2. децембар 2013. године

Већ осму годину за редом бањалучка Гимназија дочекује и ученика програма Међународне матуре. Сусрет са новим програмом, начином рада, новим професорима, колегама и захтјевима прилично је стресан, како би то савремена психологија рекла. Ипак, заједничким трудом ученика и професора, овај период се преживи и превлада. Како смо то урадили овог септембра и октобра? Погледајте!

Slika

Неке од активности којима смо ове године, као и свих претходних година, оплеменили наставне сате и дане биле су обиљежавање Свјетског дана страних језика, заједнички одлазак у биоскоп ученика и професора ИБ програма, као и презентације на тему тетоважа које су рађене у склопу часова енглеског језика.

Програм Међународне матуре разликује се од националног програма гимназије по много чему, а највећа од свих разлика, према мишљењу ученика који су прве двије године завршили у Гимназији Бања Лука, јесте у много мањим радним групама и много приснијем односу између ученика и професора који је тиме омогућен. Како често имају обичај рећи и једни и други чланови ове смибиозе, они нису ученик и професор, већ сарадници на заједничком пројекту који се зове усвајање знаја, а основни циљ јесте што бољи резултат на финалном испиту који слиједи послије двије године сарадње.

Неке од разлика јесу и дружења која се већ традиционално организују одласком у биоскоп или позориште свих оних који желе, а обично је то велика већина. Након погледаног филма или представе, слиједи заједнички излазак у току којег се кроз неформални разговор коментарише погледани филм или представа, али и све остале обичности и необичности ове симбиозе.

Када је у питању наставни план и програм, и ту постоје разлике, а сасвим јасно их можемо уочити и на свакодневним часовима на којима су ученици креатори и субјекти наставног процеса, а теме којима се баве су савремене, занимљиве и прилагођене узрасту ученика.

На неколико фотографија направљених током поменутих активности можете видјети специфичност нашег програма, али и његову захтјевност.

 

мр Бранка Кукић

Координатор програма Међународне матуре

По секцијама