Растанак са професором Борисом Марјановићем

25:1
Категорија: ИБ новост
31. јануар 2014. године

Борис Марјановић, професор математике, скоро пуних 8 година био је омиљени професор ученика ИБ програма Гимназије Бања Лука. Према његовом казивању, није било лако ући у учионице у којима је доскора сједио као ученик, са непуне 24 године и трудити се да "баук" од предмета, каквим је одувијек сматрана математика, приближи матурантима. Ипак, он је то успио. Успио је и више од тога. Учинио је да математика на ИБ програму постане омиљени предмет, предмет ради којег се чини све и одриче од много чега. Учинио је да осмијех на лицима младих математичара, па и оних који су то само жељели постати, не силази с лица, а воља и упорност у рјешавању нерјешивог никада не јењавају. На велику жалост његових ученика, али и колега који су га неизмјерно цијенили, проф. Марјановићу отворили су се нови животни путеви и он је одлучио да оде. У нади да ће неке друге ученике, са оне стране земљине кугле, у далекој нам Аустралији, научити и усрећити као што је њих, ученици ИБ програма који похађају наставу математике на високом нивоу, опростили су се с тугом са својим професором и написали му ову помало необичну оду.

Slika

 Ода Бокију


Када смо након другог разреда одлучили да се пријавимо за ИБ, нисмо били сигурни да ли смо донијели праву одлуку. Први дан школе требало је одабрати предмете и, због љубави према математици, одлучили смо да узмемо математику на вишем нивоу. Тада нисмо ни слутили на колики број задатака, тестова и непроспаваних ноћи смо том приликом добровољно пристали. Ипак, све ово смо лакше прошли уз савјете и подршку професора Бориса. 

Током досадашњег школовања срели смо се са веома малим бројем људи који је толико посвећен свом предмету и који и поред тога има интересовања за много различитих научних области. Иако је математика предмет који је мање омиљен међу ученицима, ентузијазам и лакоћа с којом је Боки објашњавао лимесе и конвергенцију чинили су да нам све ово изгледа лакше и занимљивије. Ауторитет и дисциплину на часовима никад није постизао казнама и строгоћом, већ искључиво својим знањем. Трудио се да све области математике ”суштински схватимо” и ”осјетимо”. 

Поред тога што је Боки професор од којег смо највише научили, имали смо другарски однос због којег је владала одлична атмосфера на часу. И не само да је одличан професор, већ је био и довољно храбар да буде дио нашег одбојкашког тима. Вјероватно је због свих ових ствари Боки је постао примјер онога какав прави професор треба да буде. 

Драги наш Боки, хвала Вам за сву подршку, огромно знање и разумијевање! Хвала што сте нам приближили математику и што сте нас научили да пуштамо лимесе! Хвала за све занимљивости које нису биле дио наставе, а којим сте нам показали колико је математика узбудљива! Сјајни су нам били сви ‘‘благо нестандардни задаци‘‘, додатни часови, радне суботе и приче са ваших путовања.

Драги професоре, желимо Вам још пуно ученика као што смо ми били. Желимо Вам пуно среће и успјеха, али да Вам се Аустралија не свиди и да нам се вратите. :) 


Ања, Растко, Стефан Т., Никола, Петар, Николина, Стефан Г., Милош, Андреј 

По секцијама