Представници удружења Euroclio у посјети нашој школи

1:0
Категорија: ИБ
20. октобар 2014. године

У понедјељак, 13. октобра 2014. године, бањалучку Гимназију посјетили су представници европског удружења професора историје чији су чланови и наши професори. Господин Џонатан Ивен Зохар, директор удружења Euroclio, присуствовао је чесу историје у дојељењу ИБ програма, а код професора Данила Ковача.

Slika

У понедјељка, 13. 10. 2014. године, нашу школу је посјетио директор удружења Euroclio, историчар Џонатан Ивен Зохар(Jonathan Even-Zohar ) , који је овом приликом присуствовао часу историје код професора Данила Ковача. Удружење Euroclio је, наиме, европско удружење професора историје и стога је посјета ове врсте од велике важности за образовање садашњих и будућих генерација бањалучке Гимназије. Узевши у обзир чињеницу да је поменути гост активно учествовао и у изради новог наставног плана и програма за предмет историју на ИБ програму, наша част и задовољство су тиме већи. поред наведеног госта, часу историје присуствовала је и професорица Бојана Дујковић Благојевић која је својим великим међународним искуством дала корисне савјете ученицима.

У настојању да госта упознамо са радом програма Међународне матуре у нашој школи, а уз употребу најновијх наставних материјала удружења Euroclio , замишљено је да се час одвија у виду дебате и дискусије о позитивној или негативној улози Гаврила Принципа чије се дјело сматрало непосредним поводом Првог свјетског рата. Поред дебате и критичке анализе извора, ученици ИБ2 одјељења су заједно са професором, указали и на неколико најбитнилих догађаја који су претходили самом рату. Било је ту ријечи о дугорочним узроцима нетрпељивости између Велике Британије и Њемачке, Француске и Њемачке, као и Русије и Аустро-Угарске, те ратним плановима и савезима поменутих великих сила, неколико деценија прије избијања Првог свјетског рата. Такође су поменуте кризе око Балкана и Марока, на основу чега је било јасно да су свјетске силе дуго прије Сарајевског атентата доприносиле јачању међународних тензија, те вршећи припрему за могући рат, узроковале његово коначно избијање.

Надамо се да ће директор Euroclia имати могућност да нас поново посјети у скоријој будућности, али и сви други стручњаци који нам могу помоћи при савладавању појединих наставних предмета проширујући наше видике својим богатим и међународним искуством.

Николина Балта, ИБ 2

По секцијама