Академија младих инжењера... Ja, genau!

5:0
Категорија: Гимназија Бања Лука
7. јул 2017. године

У послијеподневним сатима, 23.6.2017. године обрели смо се у граду Кајзерслаутерну, односно у Гимназији ,,Хајнрих Хајне“. За директора бањалучке Гимназије Зорана Пејашиновића, професоре Младена Пејаковића и Сашу Травар и 15 ученика уприличен је срдачан дочек уз богату трпезу, коју су припремили ученици домаћини, заједно са својим родитељима и професорима. Очекивао нас је наставак друге фазе МИНТ пројекта, чија је основна тема 3Д штампач.

Slika
Из професорског угла:

Директор одјељења за даровиту дјецу у Гимназији ,,Хајнрих Хајне“ проф. Барбара Буш, професори и колеге Сузане Шефлер Хаусбрандт и др Мартин Браке учинили су овај боравак лијепим и успјешним. Уз много труда и добре воље осмислили су незаборавно лијепу седмицу. Захваљујући њима, имали смо прилику да посјетиимо град дијаманата и полудрагог камења Идар-Оберштајн. Такође, било је незаборавно посјетити Трир, најстарији град у Њемачкој, уједно и један од најљепших, мјесто које плијени својом величанственом архитектуром. Други Рим, како су га некад звали, обилује споменицима, па је 1986. дошао и под заштиту УНЕСО-а. Захваљујући госпођи Буш, која је за нас договорила обилазак града, видјели смо многобројне знаменитости попут Порте Нигре, Константинове базилике и Царских терма. Неизоствано је било ући и у родну кућу Карла Маркса. Уз све то нас је пратила и одушевљавала добра енергија колегинице Буш.

Садржајни боравак употпунила је Дуга ноћ културе, током које су стотине активних умјетника из Кајзерслаутерна и региона припремили богат програм. Музика, плес, визуелна умјетност, перформанси и фотографије привукле су хиљаде посјетилаца. И ми смо били једни од тих који су могли уживати у звуцима клавира у извођењу међународно реномираних блуз пијаниста Готфрида Ботгера и Сачико Фурухата Керстинг у прелијепом простору концертне дворане Фручателе. Осим тога осјетили смо дух Азије посјетивши Јапански врт.

Поред многобројних, лијепих доживљаја и сусрета наш радни дио времена је био успјешан. Шеф пројекта Академије младих инжењера у оквиру фондације Њемачког телекома г-ђа Сандра Хајдеман, посјетила је наше домаћине да би се и лично увјерила у успјешан исход сарадње двије Гимназије. На вишечасовном састанку донесена је одлука да Њемачки телеком подржи да се и у бањалучкој Гимназији оснује Академију младих инжењера. У разговору са директором Зораном Пејашиновићем, госпођа Хејдеман спознала је велику мотивацију и потенцијал наших гимназијалаца у ИТ дисциплинама и обећала финансијска средства за оснивање Академије. Док у школама у Њемачкој морају да конкуришу за подршку оснивању овакве академије, бањалучка Гимназија је подршку Њемачког телекома добила директно и биће једина школа ван Њемачке са Академијом младих инжењера. У овоме великом успјеху, неизоствано је нагласити огромну подршку и заслуге колега Барбаре Буш, Сусане Шефлер Хаусбрандт и др Мартина Бракеа.

И чоколада на крају. Ученици су у међувремену креирали и одштампали калуп за чоколаду у коме је утиснут лого двије гимназије - из Бање Луке и Кајзерслаутерна. Власник тамошње најбоље и најпознатије послатичарнице ,,Krummel“ преузео је калуп да би произвео чоколаду са заједничким логом. И тако је наш заједнички успјех слатко запечаћен.

Наставља се....

проф. Саша Травар Из ученичког угла:


ПОСЈЕТА БАЊАЛУЧКИХ ГИМНАЗИЈАЛАЦА КАЗЕРСЛАУТЕРНУ


У петак 23.6.2017. године су ученици из бањалучке Гимназије, заједно са професорима и директором школе, кренули на пут до Каизерслаутерна. До Франкфурта су стигли авионом, а онда су наставили аутобусом до „Хајнрих Хајне“ Гимназије. Бањалучани су пријатно дочекани, уз јела која су спремили ученици домаћини. Након добродошлице у школи, распоређени су у породице.

У суботу су се ученици дружили на базену, а навече је у Каисерслаутерну одржан фестивал културе „Lange Nacht der Kultur“ са доста занимљивих садржаја. У недјељу су сви заједно посјетили „Gartenschau“, након чега су отишли на вечеру у пицерију „Милано“.

Послије ручка и напорног рада у понедјељак, ученици и професори су посјетили Технички универзитет у Каизерслаутерну, те Институт за технолошку и научну математику, гдје је професор одржао предавање о могућностима студирања на универзитету, као и о математици.

И другог радног дана групе су већ од 8 часова наставиле са марљивим радом. „Aufbau“ група је успјела саставити 3Д штампач, док су остали унапређивали све претходно урађено и правили презентације за Њемачки телеком. Ручак је био прилика за кратки предах, након чега су се ученици упутили у обилазак града, прије свега Јапанског врта и зграде Општине. Послије разноврсних обилазака, сви су уживали у шопингу.

И наредног јутра ученици су наставили са радом на пројекту и довршавању презентација за новинаре и представницу Телекома, који су у 11 часова посјетили Гимназију и упознали се са нашим досадашањим радом. Након презентације, ученици су отишли на ручак, а затим је услиједио грил фест, који је започео у 18 часова. Уживали смо у укусној храни, освјежавајућем пићу и заједничком дружењу. Након роштиља, сви заједно су отишли у ноћну шетњу оближњом шумом.

Четвртак је био посљедњи дан за дружење у Каизерслаутерну, када је у Гимназији одржан фестивал поводом задњег дана школе. Наши гимназијалци су затим у петак кренули назад за Бањалуку, пуни нових утисака.

Детаљније информације о овој посјети и пројекту могу се наћи на сајту "https://3dbosniadeutschland.wordpress.com/.

Сара ТраварПо секцијама