Гимназијалци у Темишвару

3:0
Категорија: Гимназија Бања Лука
15. август 2017. године

У оквиру пројекта ''Licht und Klang“, осам гимназијалаца у пратњи професерице Тање Данојевић путовало у Темишвар. Осим усавршавања њемачког језика, путовање је донијело и нова пријатељстава...

Slika

Понедељак, 7. август 2017. године. Шест сати и 45 минута. Аутобуска станица код Акване. Осам једва наспаваних гимназијалаца креће у петодневну авантуру са професорицом Тањом Данојевић. Километар по километар постајемо све ближи једни другима. Већ у бусу се примјећује да ће добро расположење,смијех и музика обиљежити ово путовање и учинити одлазак у Темишвар још бољим него што смо замишљали. Око 18 часова улазимо у румунски град познат као „мали Беч“. Стижемо пред AMG-Haus која ће наредних дана бити центар нашег окупљања. Кроз разне игре се упознајемо са свим учесницима пројекта „Licht und Klang“. Након упознавања одлазимо на вечеру,а затим и у хотел „Централ“, у којем ћемо бити смјештени наредних 5 дана. Остављамо кофере и без обзира на умор од пута, обилазимо центар Темишвара. Идуће јутро, након доручка, одлазимо на упознавање града, гдје сазнајемо многе интересантне чињенице. Обилазимо разне знаменитости укључујући католичку и православну цркву, а наш обилазак завршавамо посјетом позоришту и опери, који су нас одушевили својим изгледом и величином. Враћамо се у AMG-Haus гдје смо према интересовањима распоређени у три групе на три различите локације: музичари (музичка школа), глумци (AMG-Haus) и писци (Позориште).

Након упознавања са групама и предавачима, организована је игра „Sherlock Holmes an der Donau“ кроз коју смо се у улози детектива присјетили разних историјских догађаја. Остатак ове вечери, као и свако наредно, проводимо у дружењу. Наредни дан почињемо радом у групама, гдје износимо идеје за врхунац нашег пројекта – представу. Након проба, одлазимо у обилазак Баната и села у околини Темишвара. Тамо обилазимо једну од катедрала са веома богатом историјом – Мариа Радна. Вечерамо заједно у природи уз традиционална јела и звук гитаре, као и пјесму која се наставља и у бусу. Четвртак нам почиње пробама у групама које је, захваљујући одличним предавачима, обиљежила добра радна атмосфера уз забаву. Након напорног али и успјешног рада, остаје нам времена за шопинг прије излета. Излет у Schwabenhaus нас је зближио још више и поклонио нам незаборавне тренутке. Вријеме брзо пролази у забави и раду и већ је петак. Петак су обиљежиле заједничке пробе и врхунац нашег рада – заједничка представа. Спој различитих култура, глума, пјесма и за крај мултинационална химна нису никог оставили равнодушним. На почетку само маса непознатих лица из разних земаља, на крају дише као једно биће и брише све границе и предрасуде међу нама. Посљедње вече проводимо како и доликује – слављем, уз обећање да ћемо се поново окупити. Доказ пријатељства које смо стекли је и испраћај који су нам наши нови другови спремили, иако смо Темишвар напустили врло рано. Повратак кући проводимо у присјећању на све лијепе тренутке, носећи из Темишвара најљепши сувенир – нове пријатеље широм свијета. Не проналазимо више ријечи којима се ово путовање може описати, па се надамо да ће вам фотографије макар дијелом прењети наша осјећања.

 

Милица Аљетић и Катарина Драгичевић

По секцијама