ПрограмеРСијада успјешно завршена

1:0
Категорија: Гимназија
31. август 2017. године

У периоду од 21. до 26. августа 2017. године, одржана је шеста ПрограмеРСијада са учесницима из Бањалуке, Бијељине, Градишке и Фоче.

Slika

Четрнаест најбољих средњошколских програмера из Републике Српске и ове године одлучило је да претпосљедњу седмицу распуста проведе у школи, учећи нове и занимљиве ствари из свијета информатике.

И овогодишњи камп за талентоване младе програмере водио је Игор Шево, који тренутно ради као асистент на Електротехничком факултету Универзитета у Бањој Луци.

Одмах након што је декан ЕТФ-а, проф. др Бранко Блануша свечано отворио шесту ПрограмеРСијаду, програмери су прионули на посао. Ове године поље њиховог изучавања била је вјештачка интелигенција, или тачније, машинско учење и неуронске мреже. Сваког дана имали су предавања у пријеподневним и поподневним терминима, а у међувремену заједнички ручак и спортске активности.

            Понедјељак је био у знаку упознавања и привикавања оних који су учесници по први пут, уз оних неколико учесника који су већ били упознати са цијелим циклусом. У уторак су поред свакодневних активности, посјетили су компанију „Инова“, која их је угодно дочекала и показала им начин на који раде, а након тога имали су презентацију дрона у школском дворишту.

Наредног дана посјетили су компанију „Lanaco“, која је већ добро упозната са самим кампом и интересовањем његових учесника. Након тога имали су сасвим другачију спортску активност од претходних - ишли су у водени парк „Аквана“ и још једном доказали да нису информатичари ти који само сједе пред рачунарима.

У четвртак су посјетили Електротехнички факултет, гдје су их дочекали декан, Бранко Блануша, продекан за научноистраживачки рад, Гордана Гардашевић, и продекан за наставу, Жељко Ивановић. Они су представили бањалучки ЕТФ и говорили о важности високог школовања у данашње вријеме. Били су отворени за питања и провели су ђаке кроз просторије факултета.

Потом су имали предавање о крипто валутама и презентацију 3Д штампача коју је одржао један од учесника, ученик наше школе, Драган Рашета, који је сам учествовао у прављењу овог штампача, у сарадњи са њемачком гимназијом „Хајнрих Хајне“.

Посљедњег дана, након посљедњег предавања за ову годину, сви су се још једном упутили у читаоницу, гдје је, након што се директор школе, Зоран Пејашиновић, захвалио свима који су подржали овај камп, директор Републичко педагошког завода, Предраг Дамјановић званично затворио шесту ПрограмеРСијаду. Потом су имали прилику да виде свој видео о овогодишњем кампу, којег су они били дио и који ће, вјероватно, сљедеће године гледати неки нови учесници на отварању седме ПрогамеРСијаде. Прије додјеле заслужених цертификата, сви су добили увид у мишљење свих учесника, кроз евалуацију коју је спровела социјална радница наше школе, Јелена Лакић. Објективно гледано, програмери су задовољни и циљ је постигнут.

Прије поласка кућама, а послије званичног затварања кампа, ученици су могли да се друже још неколико часова на излетишту „Дубока“. Тамо су им се придружиле колеге са Кампа младих програмера „Питам да“, и заједно су уживали играјући тенис, кошарку, фудбал или једноставно уживајући у укусном роштиљу.

 Тако је, успјешно и у добром расположењу, завршена и ова, шеста по реду ПрограмеРСијада.

До године!

 

Софиа Миљатовић, ИБ1

По секцијама