Четири медаље са Олимпијаде у Москви

6:0
Категорија: Гимназија Бања Лука
13. септембар 2017. године

Осам ученика Гимназије предсатвљало је наш град на 2. Међународној олимпијади метропола од 3. до 10. септембра у пријестоници Русије. Москва, Санкт Петерсбург, Шангај, Хонг Конг, Сингапур, Рим, Њу Делхи, Беч, Београд, Краков, Истамбул, Џакарта... и Бања Лука!

Slika

Репрезентација Бање Луке

Тијана Бабић и Алекса Рачић – математика, Ивана Девић и Андреј Павлица – физика, Драган Рашета и Јован Стоиљковић – ИТ, те Вања Обрадовић и Филип Бештић – хемија, чинили су екипу наших олимпијаца а у ''штабу'' су са њима путовали професор Мирослав Вулић и директор Зоран Пејашиновић, те Драган Бањац, из Одјељења за образовање, здравство и омладину Града Бања Лука.

Величанствени гимназијалци донијели су у Бању Луку четири медаље: Тијана Бабић освојила је сребро из математике, а Алекса Рачић бронзу из истог предмета; Јован Стоиљковић освојио је бронзу из информатике, а Ивана Девић бронзу из физике.

У укупном пласману, ранг листа изгледа овако: Москва, Хонг Конг, Шангај, Краков, Минск, Софија, Београд... Наша Бања Лука пласирала се на фантастично 22. мјесто, оставивиши иза себе метрополе као што су Беч, Рим, Јерусалим, Хелсинки, Тел Авив, Њу Делхи, Дизелдорф...

Ево кратких утисака самих путника у Москву...


Тијана Бабић:

Незаборавно искуство на коме сам стекла нова пријатељства и учврстила стара. Ово ми није ни прво ни задње међународно такмичење, али без обзира на то, много ми значи.

Јован Стоиљковић:

На олимпијади смо остварили веома добар резултат и показали смо свијету да, иако смо мали град, и ми исто имамо талентоване средњошколце који се могу поредити са другим талентима широм свијета. Дружили смо се са много наших вршњака из других држава и стекли пуно нових познанстава. Све у свему, било нам је веома лијепо и надамо се да ћемо имати прилику да одемо и сљедеће године.

 Алекса Рачић:

Драго ми је што смо позвани да се такмичимо са најбољима у једном од највећих центара науке. Дали смо све од себе да покажемо да се знање бањалучких ђака може мјерити са знањем ђака из вишемилионских градова. Једва чекам сљедећу годину и трудићу се да освојим још боље мјесто.

 Ивана Девић:

Олимпијада у Москви ми је пружила прилику да искусим најбоље од такмичарске физике те да упознам изузетне младе људе са сјајним постигнућима. Посјета Курчатов институту је оставила огроман утисак на мене, поготово примјер једног од првих нуклеарних реактора. Поред тога, архитектура и историја Москве су заиста вриједне дивљења.

 Филип Бештић:

Град Москва, занимљива познанства, а прије свега само такмичење, представљају једно дивно искуство, те мотивацију за даљи рад. Драго ми је што се све већи значај даје природним наукама и цијени труд и рад перспективних младих људи.

 Вања Обрадовић:

Олимпијада метропола је једно од најљепших искуства које млади човјек може да проживи. Седам дана проведених у свјетском рају прошли су брзо али познанства, научене ствари из природних области и чаробна мјеста која смо посјетили ће заувијек остати у нашим срцима. Бањалуцкој гимназији је сигурно мјесто на таквом такмичењу и надам се да ће постати стални учесник овог и других међународних такмичења.

 Драган Бањац:

Москва је за мене попут једне огромне бабушке, тј. матрјошке, коју када кренете да отварате, не стижете до оне посљедње и најмање, јер се изнова и изнова рађају нове, другачије и неоткривене. Истинска метропола и град контраста, радујем се нашем сљедећем сусрету.

Мирослав Вулић:

Ово такмичење је у више наврата показало како ученици треба да се афирмишу за природне науке. Мене лично је највише одушевила свечана церемонија додјеле награда за најуспјешније, одржана у велелепној дворани "Куће музике", која сама по себи одузима дах својим изгледом и акустиком. Организатори су се побринули да овој церемонији присуствују, поред такмичара,  и ученици основних школа, који су том приликом, поред богатог културног програма, гледали како градоначелник Москве лично уручује пехаре најбољим екипама. Мислим да је свако од њих у том тренутку пожелио да једног дана буде на истој тој сцени и прими награду од првог човјека свог града и на тај начин постане "мали херој".

Зоран Пејашиновић:

Би импозантно. Све. Од броја и ''калибра'' учесника, преко отварања, самог такмичења (пропусте ћемо заборавити), до гламурозног затварања. О самој Москви да не зборим. На крају, мали авион изнад Лијевча, пријатни умор и неизмјерни понос! 

 

По секцијама