Регионално дебатно такмичење 2017.године: Горгије на 1. и 3. мјесту

2:1
Категорија: Дебатни клуб "Горгије"
8. децембар 2017. године

У суботу, 2. децембра 2017. године, одржано је већ традиционално Регионално дебатно такмичење чији је домаћин по четврти пут за редом наша школа и наш Дебатни клуб Горгије. Ове године Горгије су освојиле 1. и 3.мјесто екипно и 2. мјесто у појединачним категоријама.

Slika
Овогодишwем Регионалном дебатном такмичењу у организацији Центра за културу дијалога, а чији је домаћин био Дебатни клуб Горгије Гимназиеј Бања Лука, присуствовало је 15 дебатних тимова из Новог Града, Приједора, Бање Луке, Српца, Градишке, Теслића, Грачанице, Брчког, Челића и Дрвара. Након свечаног отварања којем је присуствовао и директор Гимназије, господин Зоран Пејашиновић, и велики број професора и чланова управе школе, одржана је радионица на тему дискриминације и како се борити против ње. Радионица је започела говорима младих дебатних нада нашег Клуба, Џеннете Хајдарпашић, Софије Грубач и Данила Кнежевића који су свако из своје перспективе дали свједочење о дискирминацији која се проводи свакодневно над различитим групама у друштву.
Након радионице услиједие су двије дебатне рунде у којима су ученици средњих школа из БиХ дебатовали на тезе о дискриминацији инвалида, дискриминацији мушкараца и жена. По завршеним квалификационим рундама у холу школе одржана је финална дебата у којој су снаге одмјерили дебатанти из Новог Града са Горгијама 2 које су чинили Софиа Миљатовић, Александра Љепојевић и Марко Јакшић. Наша екипа једногласном одлуком 5 судаца однијела је прво мјесто, а Александра Љепојевић освојила је 2.мјесто у појединачној категорији. Друга екипа нашег Клуба, Горгије 2 коју су чинили Софија мИјовић, Александар Бакмаз и Александар Матић освојила је 3.мјесто екипно.
С обзиром на веома висок пласман обје екипе на Регионалном такмичењу, вјерујемо да су оствариле право пласмана на државно такмичење које ће се одржати у фебруару 2018. године.
Осим такмичарима, сјајну атмосферу и организацију дугујемо прије свега дебатантима ДК Горгије који су у пуном саставу провели цијели суботњи дан у школи мјерећи вријеме, радећи све и свашта, али прије свега бодрећи своје колеге.
Бескрајно захвални и поносни тренер,
мр Бранка Љубојевић
По секцијама