Трећи Новогодишњи дебатни фестивал

1:0
Категорија: Дебатни клуб "Горгије"
12. јануар 2018. године

У периоду од 25. до 29. децембра 2017. године у бањолучкој Гимназији одржан је трећи по реду Новогодишњи дебатни фестивал. Као и претходних година, организатор и домаћин био је Дебатни клуб "Горгије" Гимназије Бања Лука, а у госте су нам ове године дошли дебатанти из СШЦ "Јован Дучић" Теслић и Дебатног клуба Правног факултета Универзитета у Бањој Луци.

Slika
Новогодишњи дебатни фестивал постао је традиционална манифестација која се у бањолучкој Гимназији дешава сваке године у посљедњој седмици децембра мјесеца. Тако је било и на крају 2017. године. У вријеме када су сви окупирани ишчекивањем распуста и на измаку и ученичких и професорских снага и енергије, екипа од 30ак ученика, познатих Горгија, зајендо са својим тренером, ради пуном паром и изазива чуђење и у школи и ван ње. Али ентузијазам и воља, енергија и знање су оно што је заштитни знак Горгија увијек и свуда па ни ова завршница никако није необична.

У пет дана одржано је укупно 9 дебата на различите тезе, на различитим језицима и у различитим форматима. Један дио турнира био је ревијалне природе, други дио такмичарске. Формати које су сви бањолучки дебатанти могли видјети били су сви они који се унутар бх дебатног програма и раде : Карл Попер, Карл Попер Полиси и Свјетски дебатни формат. Осим дебатовања, дебатанти су имали могућност и прилику да суде својим колегама и да схвате да је "дебатовати лако у односу на суђење" (Марија Божић, КШЦ Бања Лука). 

Свакога дана читаоница наше школе била је пуна дебатаната, док је подршка колега ученика, али и професора била на врло ниском нивоу. Али Горгијама то никада није био проблем! Има нас довољно да једни другима будемо сјајна подршка.
Велику захвалност другујемо колегама из Теслића који су заједно са својим тренером проф. Исидором Миљић дошли са двије екипе и сјајно дебатовали.

И на крају, да вас не бисмо ускратили за информације о тезама на које смо дебатовали, рећи ћемо вам:
1. Монархија је боља од републике.
2. Све регије имају право на самосталност уколико тако одлучи већина њихових грађана.
3. Велике информационе компаније треба да одбију давање података о својим клијентима држави чак и када је то противзаконито.

Као што видите, било нам је веома занимљиво. Надамо се да ћете договдине бити бројнији у публици, а и ако не будете, ми ћемо  дебатовати!

Аргументовано и достојанствено увијек и о свему!
По секцијама