Бањалучка Гимназија и ове године прославила Светога Саву

5:1
Категорија: Гимназија
29. јануар 2018. године

Као и сваког 27. јануара, Савиндан је ове године пригодно обиљежен у духу светосавља и просвијећености и у нашој школи. Како је било прочитајте и погледајте у наставку!

Slika

Бањалучка Гимназија и ове године прославила Светог Саву

Празник српске православне цркве, као и школска слава -Савиндан, која се прославља широм основних и средњих школа у Републици Српској и Србији у част Светог Саве – првог српског архиепископа и утемељивача образовања, достојно је обиљежена и у бањалучкој Гимназији, у суботу, 27. јануара 2018. године. Почетак академије традиционално је обиљежен химном Светом Сави, у извођењу хора наше школе под палицом професорице музичке културе, Милке Мандић, а затим се присутним професорима, ученицима и осталим гостима обратила и вршилац дужности директора школе – професорица Вита Малешевић, која је изразила жеље добродошлице ученицима и професорима школе, као и професорима који су пензионисани. Директорица је, такође, подсјетила све присутне на важну улогу Светог Саве у просвјећивању српског народа.

Ове године, у најзахтјевнијој вјештини говорништва – писању ђачке бесједе поводом Савиндана, прилику да прочита свој рад на тему ,,Путниче, нека сила ријечи буде с тобом“ имао је ученик четвртог разреда – Вања Обрадовић. Након бесједе, чланице школског хора и оркестра заједно су отпјевале и одсвирале пјесму ,,Молитва“, показавши изузетан таленат за музику.

И чланови драмске секције на челу са професорицом Дуњом Илић допринијели су овом свечаном дану, те су успјешно одглумили исти онај дијалог који је изведен у Бањалучкој богословији далеке 1867. године, по узору на некадашње Пелагићеве ученике. Ријеч је била о разговору двојице младића – Борка и Раденка, који говоре о важности Савиндана у Бањалучкој богословији.

Улоге водитеља ове године преузели су ученици другог разреда – Александар Зрнић, Матија Алексић, Софија Грујић и Јелена Поповић и у сарадњи са професорицама Јасмином Глишић, Дуњом Илић и Данијелом Штрбац, успјели постићи угодну атмосферу међу присутнима.

Овај дан био је пригодан и за похвалу и награђивање  ученика Гимназије, који настављају корачати путем Светог Саве и остваривати најбоље резултате на нивоу својих одјељења, захваљујући свом труду и залагању. Ове године, добитница Светосавске награде била је ученица четвртог разреда ИБ програма – Ивана Девић.

Светосавску академију затворили су млађи и старији чланови културно-умјетничког друштва ,,Чајавец“ са ,,Саборским играма из старе Бањалуке“, кореографа Васе Поповића. У овој кореографији кроз игру приказан је живот у Бањалуци са почетка 20. вијека. По завршетку народне игре обављен је и традиционални обичај ломљења славског колача уз пригодну трпезу, припремљену за све професоре, ученике и друге госте.

Организатори Светосавске академије, сви професори и ученици који су учествовали у богатом и разноврсном програму захвални су свима који су били дио овогодишње свечане прославе уз наду да ће Савина ријеч наставити да живи и да ће проналазити своје мјесто у срцима и ријечима свих људи још много вијекова.

Јелена Лакета, {[лат]}ИИ{[лат]}8
Уна Зубер,
 ИБ2
Селма Ибрекић, IV11
Фотографи: Лука Томић, Бојан Малиновић, Душан Вученовић

По секцијама