Гимназијалци на манифестацији Мотивациони дани у Сарајеву

1:0
Категорија: Гимназија
7. фебруар 2018. године

У сриједу 31. јануара 2018. група ученика из Гимназије Бањалука је учествовала на манифестацији «Мотивациони дани» која је одржана у згради Европске уније у Сарајеву.

Slika
Ученици: Ања Бошњак, Милана Дрљача, Никола Бундало, Бојан Малиновић, Димитрије Адамовић, Марко Врањеш, Душан Вученовић, Јована Говедар, Ивона Шукунда, Вања Обрадовић и Исидора Комљеновић ишли су у пратњи Дуње Илић, професорице српског језика и књижевности, у Сарајево како би учествовали у манифестацији Мотивациони дани. Циљ пројекта је схватити и научити како лакше изабрати занимање, факултет и професионалну оријентацију. Гостима се обратио господин Вигенмарк, делегат ЕУ, са жељама да млади људи не одлазе из БиХ, већ да остану у својој земљи и учине је бољим мјестом за живљење. Његов говор је оставио снажан утисак на све присутне и напоменуо младе да слиједе своје срце приликом избора занимања.
У првом полугодишту текуће школске године са ученицима четвртог разреда обавњено је тестирање из области професионалне оријентације.
Тестирање није било обавезно и било је усмјерено на оне ученике који имају недоумице у вези са избором свог будућег занимања. Тестирање у Гимназији Бањалука су обавили представници канцеларије Евроспке уније у Сарајеву, из тима за развијање омладинског предузетништва. Креативни матуранти писали су мотивациона писма за учешће на такмичењу. На основу најбољих писама је састављен тим који је учествовао у раду Манифестације. Сви закључци се односе на потребну подршку младима у професионалној оријентацији. Истиче се вриједност комуникације и размјена искустава између младих људи на нивоу региона Балкана и цијеле Европе. Избор факултета и животног занимања важна је одлука у животу сваког младог човјека. Доступност информација, стручно усавршавање, путовања и дружења биће од помоћи сваком младом човјеку. Професори и стручни сарадници подијелиће своја искуства са младима. Упутиће им подршку и дати смјернице у раду али никако им не могу  дати готова рјешења. Сваки ученик за себе, донијеће лијепе и тешке одлуке о избору позива и занимања за цијели живот. Савијети одраслих и подршка младима биће свакако од помоћи.

 Милана Дрљача IV

По секцијама