Награда конзулата Републике Србије Николи Петровићу

2:0
Категорија: Гимназија
19. фебруар 2018. године

Као и претходних година, конзулат Републике Србије у Бањој Луци расписао је конкурс поводом Дана државности. Овогодишња тема гласила је "О мојим прјатељима у Србији". Један од три награђена рада припада НИколи Петровићу, ученику ИБ1 бањалучке Гимназије. Тим поводом разговарали смо са Николом о награди и писању уопште.

Slika

“Уверен сам да се свестран човек треба трудити да зађе у сваку сферу живота и да на сваком пољу покаже ту свестраност” рекао је Никола Петровић, ученик трећег разреда Програма интернационалне матуре који је овогодишњи добитник награде на конкурсу који расписује генерални конзулат Србије у Бањалуци за литерарни рад који носи назив “О мојим пријатељима у Србији”.

Здраво, Никола. Прије свега честитамо ти на освојеној награди. Можеш ли нам рећи нешто о себи?

Никола: Здраво, и хвала. Зовем се Никола Петровић, ученик сам трећег разреда Програма интернационалне матуре и имам 18 година. Уверен сам да се свестран човек треба трудити да зађе у сваку сферу живота и да на сваком пољу покаже ту свестраност. С обзиром на то, напишем покоју песму при одређеном налету инспирације и надам се да ћу те песме моћи благовремено објединити у збирку. Бавим се мачевањем и програмирањем и добро напредујем на пољу ликовне уметности.

Омиљено питање за сваког писца је у вези са инспирацијом. Гдје си пронашао инспирацију?

Захвалан сам професорици Јасмини Глишић, јер ми је омогућила да на путу у Београд добијем инспирацију потребну да напишем састав.

Каква осјећања у теби буди писање?

Не бих рекао да имам љубав према писању јер се не бавим тиме активно, али свакако волим да пишем поезију.

На шта си се фокусирао у свом саставу “О мојим пријатељима у Србији”?

Потрудио сам се да саставом искажем своју захвалност према скоро свим људима који су из Србије и који су утицали на формирање моје личности, крећем из једне тачке у прошлости и наводим редом особе описујући их. Посебну пажњу придајем њиховој улози у мом животу и по чему ћу их увек памтити. 

Која су била твоја очекивања у вези са саставом? Да ли си очекивао награду?

Као неко ко раније није био склон писању и лепом изражавању, изненадио сам себе својим постигнућем. Тако да препоручујем другима да се искушају у што већем броју људских делатности, јер је исход сваке активности неочекиван.

Који су твоји планови за будућност?

Иако је уметност сваке форме дивна, то је нестабилан и недовољно ригорозан терен за каријеру. Давно сам одлучио да ћу се бавити компјутерским наукама и да ћу у свом циљу истрајати.

Честитамо још једном на освојеној награди и желимо ти много успјеха у будућем раду. Хвала ти на времену.

Хвала вама.

Уна Зубер; ИБ2

По секцијама