Љепљенка - поетски колаж

2:0
Категорија: Гимназија
27. фебруар 2018. године

Дана 16.02.2018. године одржана је радионица у читаоници бањалучке Гимназије као званичник сарадње са словеначким средњим школама из Новог Места.

Slika

Споразум о пројекту осмишљеном од стране словеначких средњих школа из Новог Места потписан је још давног 02. јула 2015. године, а реализован тек прошлог петка. Ово је пројекат који за циљ има да кроз заједничку сарадњу  са нашим средњим школама, по начелима пријатељства и солидарности склапа договор о:

1)     Развијању и јачању пријатељских односа по начелима солидарности, једнакоправности и међусобном помагању;

2)     Размјени искустава из области образовања и културе;  

3)     Размјени ученика и учитеља.

Радионица која је одржана у нашој школи, названа је „Љепљенка за младе, некад и сад“. Учествовало је тридесет ученика, шест из Гимназије Ново Место, уз ученице ЈУ Гимназије које уче словеначки, заједно са ученицима Програма међународне матуре. Радионици је присуствовало неколико словеначких и наших професора, те писац Само Дражумерич који ради на Колажу за младе заједно са илустратором Петером Шкерлом. Ученици су у групама изрезивали ријечи из новина и потом их лијепили на бијели хамер у облику главног мотива њихове „пјесме“. Имали су прилику да проналазе ријечи у складу са темама које су жељели да обрађују, које их муче у њиховој околини и сл. Презентовали су своје идеје по завршетку радова, од којих су неке биле „Капитализам“ и „Најомраженија звијезда“.

Поред бањалучке Гимназије, у пројекту су још учествовале: Електротехничка школа Никола Тесла, Грађевинска школа, Техничка школа и Пољопривредна школа у Бањој Луци, са Удружењем Словенаца у Републици Српској.

Изложба свих радова ће бити одржана 20. априла у Новом Месту, а наша школа ће бити позвана као почасни гост.


Софиа Миљатовић ИБ1

По секцијама