Међународни дан матерњег језика у Гимназији Бања Лука

1:0
Категорија: Гимназија
27. фебруар 2018. године

У бањалучкој Гимназији одржан је Међународни дан матерњег језика, 21. фебруара 2018. године, а циљ је био двоструки - прикупљање новчаних средстава за одлазак ученика трећих разреда на екскурзију, као и заштита матерњег језика уз промовисање вишејезичности, језичке културе и разноврсности.

Slika

 У бањалучкој Гимназији одржан је Међународни дан матерњег језика, 21. фебруара 2018. године, а циљ је био двоструки - прикупљање новчаних средстава за одлазак ученика трећих разреда на екскурзију,  као и заштита матерњег језика уз промовисање вишејезичности, језичке културе и разноврсности.

     Обиљежавање Међународног дана матерњег језика подсјећа колико је важно учење, говор и развијање свијести о матерњем језику, али и очување истог. Овом приликом су сви присутни могли да уживају у извођењу пјесама и глумачких остварења, како на српском тако и на разним другим језицима од стране ученика наше школе. Улоге водитеља овај пут припале су ученицима трећег разреда – Ивани  Шовљански и Немањи Врачару. Професори, ученици и други присутни могли су да уживају у пјесми Десанке Максимовић Опомена коју је изрецитовала ученица Сара Радић, док је стихове пјесме  Белиеве отпјевала ученица Теодора Соларевић. Одломке из {[лат]}Еx Понта{[лат]}, дјела нашег нобеловца Иве Андрића,  извеле су ученице Хелена, Миња и Сања на српском, њемачком и енглеском језику. Уз звукове гитаре пјесму Бланка је извела ученица Ирина Јефић, а својим гласовима овај догађај уљепшале су ученице Мирјана Поповић и Јелена Весић извођењем пјесама на корејском и јапаннском језику, што је све присутне оставило без даха. Огњен Босић и Ведрана Мацановић представили су дијалог на финском језику, а дивљење и позитивна атмосфера нису изостали. На крају су сви учесници ове манифестације заједно отпјевали пјесму Заставе и тиме поново показали свој таленат за језике. Надамо се да ће се ова манифестација укоријенити  и постати традицијанаше школе.

Нађа Каурин, II7

Јелена Лакета, II8

По секцијама