Pink shirt day

1:0
Категорија: Гимназија
5. март 2018. године

Посљедње сриједе у другом мјесецу, 28. фебруара 2018. године милиони младих људи широм свијета обиљежавају „Дан ружичастих мајица“ односно „Pink Shirt Day“.

Slika

Посљедње сриједе у другом мјесецу, 28. фебруара 2018. године милиони младих људи широм свијета обиљежавају  „Дан ружичастих мајица“ односно „Pink Shirt Day“.

Овај дан обиљежава се од 2007. године када је дјечак у Канади био изложен вршњачком насиљу због доласка у ружичастој мајици. Испоставило се да је мајица била симбол подршке дјечака свјој мајци која је боловала од карцинома дојке. Школске колеге згрозиле су се због такве чињенице и одлучили су да дигну свој глас против насилника. Ученици су се солидарисали са злостављеним дјечаком тако што су се сутрадан у школи појавили у ружичастим мајицама. Од тада, ружичаста мајица је постала симбол борбе против вршњачког насиља у школама. 

У Босни и Херцеговини овај дан се обиљежава од 2016. године па је наша школа ове године подржала овај дан. Ученици и професори су обукли различите одјевне предмете у ружичастој боји чиме су поручили да не подржавају насиље међу младима и послали поруку другим људима да се такође укључе у акцију сузбијања вршњачког насиља у школама.

Уна Зубер; ИБ2

По секцијама