ОберМУН конференција

0:0
Категорија: Гимназија
21. март 2018. године

КОнференција Обермун одржана је у периоду од 23. до 25. фебруара у Трсту. На конференцији је учествовала и екипа делегата бањалучке Гиманзије на челу са професорицом Жаном Стевић.

Slika

ОберМУН конференција је реализована у периоду од 23.2. до 25.2.2018. године у Трсту. Организатор и домаћин Конференције била је гимназија ,,Liceo Scientifico Oberdan di Trieste” у Трсту. Конференција је била међународног карактера, а учесници су били ученици из неколико европских земаља. Нашу Гимназију представљало је седам ученика у улогама делегата различитих земаља свијета и уважена професорица Жана Стевић. Као делегати из бањалучке Гимназије учествовали смо у раду свих Комитета гдје смо скренули пажњу на себе својим радом, знањем и одличним комуникацијским способностима. Овако запажен успјех плод је вишемјесечне припреме под менторством професорице Стевић. Организација, планирање и реализација читавог пројекта осмишљени су без пропуста и уз поштовање свих правила. Значај пројекта препознале су регионалне и државне институције Италије, градска управа Трста, те неколико приватних привредних субјеката. Посебна част нам је указана одржавањем засиједања у Палати Регије Фриули Венеција Ђулија (Palazzo della Regione Friuli Venezia Giulia). У оквиру организације одржана је и гала вечера у познатом хотелу ,,Savoia Excelsior Palace Trieste”. Наша делегација примљена је са пуним поштовањем захваљујући залагању професорице Жане Стевић и претходној успјешној сарадњи. БаЛМУН, који се одржава у нашој школи, оставио је печат на учеснике и организаторе ОберМУН-а, те су исти већ најавили поновни долазак у наш град. Током посјете Трсту били смо смјештени у тамошњим породицама које су се несебично потрудиле да нам уљепшају боравак. За кратко вријеме посјете успоставили смо нова познанства и пријатељства. Циљеви пројекта, као што су: упознавање са другим нацијама и културама, толеранција, дијалог, учење дипломатских видова комуникације, поштовање различитих мишљења, примјерено изношење својих мишљења и стварање нових познанстава, су у потпуности остварени. Сви комитети остварили су постављене циљеве, те их крунисали доношењем неколико резулуција. У Бањалуку смо се вратили пуни позитивних утисака и новостечених знања и искустава.

ДЕЛЕГАТИ: 
Ања Бошњак IV9, Андреа Ђаковић IV9 , Мила Зорић IV2 , Александар Зрнић  II1 , Јован Ваван  II3 , Лука Симић II3, Андреј Шева II8

По секцијама