Ана Милетић - најбоља у регији из француског језика

2:0
Категорија: Гимназија
28. март 2018. године

У суботу, 10. марта, у просторијама Гимназије Бања Лука одржано је Регионално такмичење из француског језика. Као побједник издвојила се Ана Милетић, ученица IV3 разреда бањолучке Гимназије. Чланови наше новинарске секције разговарали су са Аном о овом одличном резултату, али и о многим другим стварима.

Slika

 Ана Милетић, ученица ИВ3 разреда наше школе освојила је прво мјесто на школском, а затим и регионалном такмичењу из француског језика. Такмичења су била базирана на граматици и препознавању текстова, а одржана су у учионицама Гимназије.

Здраво Ана, честитамо на заслужено освојеном првом мјесту. Можеш ли нам рећи нешто о себи?

Ја сам Ана Милетић, имам 18 година и ученица сам четвртог три разреда Гимназије Бања Лука. Општи сам смјер и мој други, изборни, језик је био баш француски. У слободно вријеме се бавим цртањем и пјевањем.

Када се јавила та љубав према француском језику? Како је све почело?

Одувијек су ме више привлачили језици (много више од изучавања теоријских наука), те сам на неки начин развила таленат за учење нових језика. Француски је увијек био међу прва три језика у које сам заљубљена. Мелодичност изговора, нагласак и њежност при изговору су ме одмах привукли па сам у деветом разреду основне школе одлучила да упишем курс у француском институту.

Како су текле припреме за такмичење? Колико су трајале?

Због мањка времена сам убрзо одустала од курса, али сам наставила да се трудим на школским часовима француског и то је било све што ми је било потребно да савладам граматику, за коју се мисли да је изузетно тешка. Још неколико додатних часова са професорицама француског језика и додатни материјал (граматичке вјежбе и штампани текстови) које су ми доносиле су ми помогли да утврдим знање и изађем на такмичење без страха.

Евидентно ти је било потребно много труда и залагања да се припремиш за такмичења. Гдје проналазиш мотивацију?

Мотивација ми је управо то што сам толико заљубљена у језике који лијепо звуче у прози или поезији, а француски је на врху те листе. Желим да га савладам што боље могу, а осим тога Француска ми је једна од неколико земаља које желим да посјетим.

Шта би поручила својим вршњацима који желе да се окушају у учењу овог језика?

Француски је предиван језик и заправо је доста сличан енглеском и латинском. Иако мислите да је тежак, тврдим да и није толико. Граматика је веома једноставна, а изговор и акцентовање се савлада с временом и слушањем језика. Топло препоручујем да бар покушате, јер могао би се показати као прилично користан.

Који су твоји планови за будућност?

Након регионалног, слиједи републичко такмичење у Источном Сарајеву. Тренутно се припремам за то. Такође се припремам за полагање ДЕЛФ Б1 дипломе, а прије факултета сам свакако планирала да посјетим Француску па бих тамо посјетила неколико факултета и распитала се за стипендије.

Још једном честитамо на постигнућима и навијамо за тебе. Хвала ти на времену.

Хвала Вама.

Уна Зубер; ИБ2

По секцијама