Презентација ОКЦ: Волонтерски кампови

0:0
Категорија: Гимназија
28. март 2018. године

У петак 09. марта, у међусмјени одржана је презентација о волонтирању и волонтерским камповима у читаоници бањалучке Гимназије.

Slika

Вријеме. Оно што нам данас највише недостаје. Дан који траје двадесет и четири часа нам није довољан да бисмо успјели извршити све своје обавезе. Када бисмо се на неки начин могли клонирати, не би било лоше. А како немамо времена за своје послове, тако немамо времена ни за неког другог. Међутим, ту наступају волонтери. Волонтери су они људи, који своје драгоцјено вријеме дијеле са другима, а при томе не траже ништа заузврат, осим искуства. Волонтирати значи пружити, а не тражити. Да није било добре воље ових људи и њиховог несебичног залагања, многе манифестације се вјероватно не би ни одржале. Управо из овог разлога, важно је развијати свијест младих људи о бенефитима волонтирања, што заправо значи правилно их информисати о овом питању.

Презентација одржана од стране Омладинског Комуникативног Центра (ОКЦ) је била осмишљена тако, да се прво прича о формалним информацијама о волонтирању – како се пријавити, гдје и у којим сферама је волонтирање могуће или пак потребно, а затим су Анастасија и Милица, ученице Економске и Угоститељске средње школе подијелиле своја искуства са гимназијалцима. Присутни ученици су већином били они који већ волонтирају и тако дају свој допринос друштву у своје слободно вријеме, али било је и оних који тек желе да се укључе у овакве активности. У ових четрдесет и пет минута могли су да чују за сајт Волонтирам.ба, на којем могу сазнати све информације везане за волонтирање и прегледају конкурсе тренутно тражених волонтерских мјеста. Највише су слушали искуства Анастасије и Милице, које имају много волонтерских сати иза себе и учеснице су волонтерских кампова. Најзанимљивије о чему су ђаци чули јесу управо волонтерски кампови, којих има преко 1800 у понуди током цијеле године. На основу својих афинитета и могућности ученици могу изабрати у којој земљи и на којем радном кампу желе учествовати. Осим радног дијела, који не траје дуже од 5-6 часова дневно, кампови укључују и слободне активности, али и дио образовног карактера (предавања стручњака из области у вези са темом кампа). Викендима се не ради, већ се организују разне екскурзије, обиласци, интернационалне вечери.

Двије дјевојке које су причале о својим искуствима имају најбоље утиске које су детаљно описале - упознале су много нових људи, срушиле многе предрасуде и искусиле нове културе а уз све то, урадиле и нешто корисно. Оне дефинтивно желе да поново учествују на неком радном кампу, а надамо се да су подстакле и многе наше ученике да учине исто.

Све детаљније информације о радним камповима можете пронаћи на страници Младих истраживача Србије.

Софиа Миљатовић ИБ1

По секцијама