Зашто је култура важна?

1:0
Категорија: Гимназија
3. април 2018. године

Тридесет и два средњошколца награђена су на конкурсу под називом „Зашто је култура /мени/ важна?”, који је расписало Министарство просвјете и културе Републике Српске у сарадњи са Републичким педагошким заводом. Један од њих је и гимназијалац Милан Видовић, већ свима познат по својој сјајној поезији коју пише на енглеском језику.

Slika

 Тридесет и два средњошколца награђена су на конкурсу под називом „Зашто је култура /мени/ важна?”, који је расписало Министарство просвјете и културе Републике Српске у сарадњи са Републичким педагошким заводом.

„Основни циљ  био је подстакнути њихово слободно изражавање и креативност. Жељели смо да афирмишемо талентоване ученике и самим тим одговоримо неким од основних стратешких полазишта која се односе на развој културне писмености у заједници, развој публике те популаризацији умјетника и умјетности уопште“, рекао је министар просвјете и културе Републике Српске др. Дане Малешевић поводом представљања награђених ученичких радова у просторијама Министарства. Наш данашњи саговорник био је Милан Видовић, ученик IV1 разреда, који је узео учешће на овом конкурсу и остварио изузетан пласман, овом приликом Милан нам је изнио своје утиске са овог конкурса и показао колико је љубав између њега и писања нераскидива.

1.     Како се осјећаш као дио великог пројекта под називом„Зашто је култура /мени/ важна?”?

Осјећам се изузетно почаствовано и узбуђено јер сам дио овог пројекта, поготово зато што је ово први конкурс овакве природе на који сам се пријавио. Сматрам да је промоција умјетности и културе, нарочито писане, јако битан дио нашег друштва. Сви би требало да знају чари писања и како је то једноставан начин ослобађања људске душе и

бијег од свакодневних брига.

2.     Када си почео писати и када си заиста схватио да је писање твоја истинска љубав?

Схватио сам да је писање моја истинска љубав онда када сам написао своју прву пјесму „Тхе мист“ која је била инспирисана Камијевим „Странцем“. Када сам видио да могу да на креативан начин забиљежим своје мисли, одлучио сам да се посветим томе.

3.     Да ли имаш неку поруку за младе умјетнике који се боре да сачувају културу и традицију нашег народа?

Ја сам још увијек млади писац тако да вјероватно нисам најбоља особа да дајем савјете, али морам рећи да се култура и традиција обавезно морају чувати, више него икад. У времену модерне технологије и свих могућности које долазе с њом и даље је очигледно да људи могу и желе да уживају у чарима наше културе. Може се рећи да су људи изузетно визуелна бића те воле да чују и виде нешто ново и занимљиво. Због тога, писци би требало да покушају да уједине различите аспекте културе у свом писању. Сматрам да је перфекционизам оно што некада може бити препрека за младог писца. Људи који пишу имају ту ријетку прилику да посматрају живот изблиза и да зађу у сва његова тајна мјеста, да их истраже и ако је могуће да пишу што искреније као и да цијелог себе уносе у свако дјело, мислим да је то кључ успјеха.

    

  Ирена Лукач IV1

По секцијама