Делегација Гимназије Бања Лука трећи пут на СПИМУНу

2:0
Категорија: Гимназија
10. април 2018. године

“St. Petersburg International Model United Nations 2018” гласи пуно име конференције одржане у Петрограду у Русији од 26.до 28. марта, на којој је и ове, као и претходне двије године, учествовала екипа из наше школе коју су чинили: Александар Бакмаз, Александар Матић, Александра Љепојевић, Ања Чаушевич, Ђорђе Шукало, Јована Јаћимовић, Ксенија Тодоровић и Вид Кецман, предвођени професорицом Жаном Стевић. Прилику за овако дивно путовање и учешће на једној од најпрестижнијих МУН конференција свијета гимназијалци су искористили да своју школу и град покажу у што бољем свијетлу.

Slika

Прилика да се посјети Руска Венеција не пружа се сваки дан, а стечено искуство након пута засигурно је непроцјењиво и јединствено, барем у току средњошколских дана. Захваљујући професорици Стевић, и њеном искуству у организовању оваквих експедиција, имали смо водича, професора, организатора и пријатеља у једној особи. Наравно, да није било финансијске помоћи спонзора: Фабрике обуће БЕМА, Сбербанке и Нове банке одлазак на ову конференцију не би био могућ.

Невјероватна руска бајка, у којој сам имала част да будем, на самом почетку била је потпуно неизвјесна, јер због многих препрека одлазак до посљедњег часа није био сигуран. Само путовање до Русије трајало је готово цијели дан: из Бањалуке у Београд, из Београда у Амстердам, па из Амстердама коначно у Петроград, невјероватни и огромни Петроград у коме је су и даље улице биле под снијегом и ледом, а са старих зграда поздрављале су нас скулптуре мачака, иначе симбол овог града.

Један дан слободног времена максимално смо искористили за обилазак града и његових знаменитости као што је музеј Јермитаж, који нас је све задивио величином и непрегледношћу, сав обавијен нестварној раскоши давних времена. Затим смо обишли музеј Феберже и храм Васкрсења Христовог (Спас на крви) који су нас оставили без ријечи. Међутим, већ сљедећи дан на свечаној церемонији отварања, Петродрађани су нам показали да раскошних палата код њих не мањка јер је и отварање одржано у једној. Маријнска палата у којој су дебате отпочеле, својим сјајем допринијела је да се осјећамо задовољно и поносно што смо дио нечег тако великог и важног. Представници наше делегације Александар Бакмаз и Ђорђе Шукало имали су ту част да одрже говор као делегати Белгије односно Мађарске, а својим говорничким вјештинама држали су пуну пажњу присутних и зарадили громогласан аплауз. У том тренутку они су били амбасадори и земаља које су на конференцији заступали, али и наше земље, и града Бањалуке, и наравно наше гимназије.

Сваки дан након обавеза на комитетима сви смо се окупљали и док смо планирали шта даље обилазимо, упоређивали смо овај велики МУН са дугом традицијом, са нашим пиониром БаЛМУНом, који, на нашу огромну радост, по озбиљности приступања задатку ни мало не заостаје за СПИМУНом. Одређене разлике у процедурама, које су нам испочетка биле необичне, дале су нам увид како дебата може да тече и другачијим, али не нужно погрешним током.

Још један битан аспект средњошколске конференције свакако је склапање нових познанстава, што је овдје било посебно занимљиво јер смо имали прилику срести вршњаке са свих страна свијета, а опет сви смо били уједињени истом жељом да пронађемо рјешење за глобалне проблеме и створимо бољи свијет. Наша екипа била је подијељена на делегацију Белгије и делегацију Мађарске које смо заступли на различитим комитетима. Наш делегат, Александар Бакмаз, који је представљао Белгију, за своје залагање током засиједања награђен је признањем за најбољег делегата политичког комитета.

На крају смо се сви сложили да је посјета Петрограду била прекратка да се упознамо са свим што смо жељели и да је ово град којем се вриједи једног дана поново вратити. Кући смо се вратили препуни утисака и прича о далекој Русији, а сјећења на добру забаву и дружење са овог путовања ће свакако остати заувјек.

По секцијама