Почетак једног дивног пријатељства - гости из Француске

0:0
Категорија: Гимназија
13. април 2018. године

У периоду од 25. до 28. марта 2018. године нашу школу посјетили су ученици и професори из француског града Визил са којима је покренут заједнички пројекат који ће, надамо се, трајати још дуго и бити једнако пријатан и успјешан за све учеснике.

Slika

Педагошки пројекат Бања Лука -  Визил (Француска) започео је пре годину дана када је потписан партнерски уговор двију школа, Гимназије Бања Лука и Гимназије Визил. Наши пријатељи из Француске жељели су да упознају Балкан и Републику Српску кроз радионице које су осмишљене преко сљедећих тема:

Историја и географија -Промјена граница у XX веку и Европске интерграције.

Социологија: Мјесто жене у политичком и пословном  животу РС

Књижевност: Појам идентитета -жене у књижевности

Математика: Статистички подаци, клишеи и предрасуде о женама у математици.

Ученици који уче као други страни језик француски -првог и другог разреда подјељени су у групе и они су припремали садржаје, интервјуе и анкете и све то реализовали кроз презентације.

Спојени су са 28 француских ученика, истих или сличних склоности и хобија и тако је почело дописивање преко друштвених мрежа на француском и енглеском језику!

Наши нови пријатељи су били наши гости од 25-28.03. Угостили смо их најбоље што смо могли: дочек у школи почео је плесом уз француске хитове. а завршио се нашим колом које су баш сви гости заиграли.

Припремили смо коктел и туристичке карте,реквизите са љепотама нашег града, као и поклоне за професоре.

Дјеца су била смјештена у породицама и дружење је трајало у Гимназији, кроз едукативни садржај радионица и приказ наших иновација у информатици, као и начина презентовања романа Чича Горио и драме Тврдице, на њихов и наш начин.

Заједно смо посјетили Самостан Звијезду Марију, који су основали Трапи, француски опати из Нормандије, и Палату предсједника, гдје нас је и сам господин Додик угостио.

Обишли смо Бански двор, Зграду Владе, стадион Борац, Ферхадију, Православну и Католичку цркву, Тврђаву Кастел, реку Врбас, Галерију....и наравно одвели наше госте на куглање у Боску.

Такав дочек и пријем наши нови пријатељи нису очекивали.

Дали су изјаву и за нашу РТРС телевизију што је доказ колико су се професори Гимназије Бања Лука посветили раду и жељи да овај пројекат успије. Сам предсједник РС и Француска амбасада, као и Општина БЛ ће подржати овај пројекат и наши ученици ће у мају посјетити овај град и наше пријатеље у Визилу и дивити се љепотама Гренобла и Алпа.

Вриједно смо радили и силно жељели да нам све ово успије!

По повратку....настављамо нашу дивну причу, за све Вас који волите и учите француски језик.

Ученици 1. и 2. разреда Гимназије

По секцијама