Горгије поново учествују на ДО.БА: Симулација рада БиХ власти

1:0
Категорија: Дебатни клуб "Горгије"
23. април 2018. године

У периоду од 12. до 15. априла 2018. године у организацији Друге гимназије Сарајево и у склопу пројкета ДО.БА поново је организована симулација рада БиХ власти. Као једна од најбољих екипа прошле године, Горгије су добиле прилику да поново буду дио овог занимљивог пројкета. Нашу екипу овог пута чинили су: Јована Гвозденац, Филип Бештић, ЛУка Гајић и АЛександар Павлић, дебатанти трећег разреда.

Slika
Пројекат ДОБА постоји већ скоро три године,а симулацију рада БиХ власти организује другу годину за редом. Ове године учешће је узело педесет делегата из 9 градова БиХ: Брчко, Тузла, Сарајево, Бања Лука, Маглај, Ливно, Мостар, Крупа на Уни, Доњи Вакуф. Ове године засједале су разне комисије: комисија за здравство, уставно-правна комисија, Комисија за саобраћај и туризам, Комисија за буџет и финансије и Комисија за људска права. Проблеми о којима су ови млади људи расправљали и за чије рјешење су понудили законску регулативу били су реални и актуелни проблеми у нашој земљи као што су здравствено и пензијско осигурање, изборни закон, проблем Пељешког моста, финансирања борачких категорија, ЛГБТ популације. Након дводневних засједања комисија и дебате, од 50 делегата само њих 15 прошло је у ужи избор за чланове Дома народа. Сви чланови Горгија су, као једини цјелокупан тим, прошли у овај ужи круг и зајдно са колегама из других градова борили се за усвајање или неусвајање предложених закона.
Оно што као посматрачи можемо рећи јесте да наши малди имају много шта да кажу о актуелним проблемима и да можда уопште не би било лоше приједлоге насталих закона послати Парламентарној скупштини. Дало би се из тога много шта научити!
Наравно, ни забавни дио овог пројекта није изостао ни ове године па су тако сви заједно уживали у позоришној представи, познатим ћевапима, али и друштвеним играма и размјенама шала и искустава!
И шта рећи на крају него видимо се и догодине!
По секцијама