Шеста БаЛМУН конференција

1:0
Категорија: Гимназија
29. април 2018. године

Шеста по реду, БаЛМУН конференција је одржана у периоду од 20. до 22. априла. Учесници из Србије, Црне Горе, Словеније, Румуније, Македоније и БиХ су и ове године добили прилику да симулирају рад Уједињених Нација..

Slika

Шеста по реду, БаЛМУН конференција је одржана у периоду од 20. до 22. априла. Учесници из Србије, Црне Горе, Словеније, Румуније, Македоније и БиХ су и ове године добили прилику да симулирају рад Уједињених Нација. Они су дебатовали о актуелним свјетским проблемима на седам различитих комитета:

1.        Економско-финанцијски комитет

2.         Социјални, хуманитарни и културални комитет

3.         Комитет за околину

4.         Комитет за социјални развој

5.         Безбједносни комитет

6.         Здравствени комитет

7.         Комитет за разоружање

ЦЕРЕМОНИЈА ОТВАРАЊА

Свечана церемонија отварања је организована у петак, 20. априла, у пријатној атмосфери Банског двора. Делегати, професори и многи гости су уживали у пригодном програму који су осмислили ученици и професори наше школе. Сви присутни су се такође упознали са овогодишњим темама, али и присјетили најбитнијих момената прошлогодишњег БаЛМУНа. О значају БаЛМУНа, који је постао један од симбола нашег града и школе говорили су генерални директор конференције, професорица Жана Стевић, генерални подсекретар Јована Јаћимовић, и генерални секретар, Александар Бакмаз, који је званично прогласио конференцију отвореном. Подршку овој манифестацији су пружили и Министар науке и технологије, господин Јасмин Комић, и градоначелник Бањалуке, господин Игор Радојичић. За крај, публика и извођачи су заједно и запјевали, што доказује да од самог почетка није недостајало позитивне енергије!

КОМИТЕТИ

Након церемоније отварања, сви учесници су прошетали кроз Господску улицу након чега је започео рад на комитетима који су се налазили у Гимназији, Универзитету за Пословне Студије и Народној Скупштини Републике Српске. На сваком комитету се расправљало о двије теме, за које је било потребно донијети одговарајућу резолуцију. Ток дебате су водила по два предсједавајућа члана. Неке од тема су биле: “Заштита права жена у вези са абортусом”, “Заштита права приватности у дигиталном добу”, “Борба са посљедицама кориштења радиоактивних супстанци у рату”, “Борба против неконтролисаног нуклеарног наоружања” итд..

Важно је нагласити да се конференција не би могла реализовати без осталих учесника (staff, tech support, security i press).

ЦЕРЕМОНИЈА ЗАТВАРАЊА

Након три дана рада комитета, дружења и дебатовања, шести БаЛМУН је свечано затворен. Предсједавајући сваког комитета су прогласили најбоље делегате и сумирали тродневни рад на својим комитетима. За крај се присутнима поново обратио генерални секретар, Александар Бакмаз, који је нагласио да се нада да ће млађе генерације наставити традицију ове конференције јер се њему и многим учесницима ближи крај средњошколских дана. Он је такође изразио велику захвалност професорици Жани Стевић, која захваљујући својој упорности већ годинама успијева реализовати овакав пројекат. Он омогућава младим људима, не само да развију и покажу своје способности, него и да науче како бити бољи људи и чланови друштва, који активно учествују у рјешавању проблема који их окружују.

Честитамо свима на успјешној конференцији и желимо нашој школи још много година БаЛМУНа!

Новинарска секција

Фотографи: Душан Вученовић IV7, Бојан Малиновић IV5, Невена Зеленика I2

По секцијама