Јавна дебата: Судар Титана

0:0
Категорија: Дебатни клуб "Горгије"
1. мај 2018. године

У петак, 27. априла 2018. године у холу бањолучке Гимназије одржана је јавна дебата на тезу "Студирање на домаћим универзитетима је боље" у којој су снаге одмјерили дебатанти Дебатног клуба "Алкибијад" Правног факлутета Универзитета у Бањој Луци и Дебатног клуба "Горгије" Гимназије Бања Лука.

Slika

У петак, 27.4. са почетком у 18:45 часова, у холу бањалучке Гимназије одржана је дебата на тезу ,,Студирање на домаћим универзитетима је боље'', током које су двије супарничке екипе имале прилику да се суоче, изложе своје аргументе и поближе их објасне присутним ученицима и професорима. Афирмацијску страну заступали су студенти Правног факултета Универзитета у Бањој Луци и некадашњи ученици Гимназије: Марко Ромић, Горан Кукобат и Бојан Белензада, представљајући дебатни клуб Правног факултета - ,,Алкибијад'', а са друге, противничке стране, нашли су се ученици гимназијског дебатног клуба ,,Горгије'': Александар Бакмаз, Александар Матић и Софиа Миљатовић, који су након другог разреда средње школе одлучили да своје школовање наставе у оквиру ИБ програма, који је у Гимназији присутан од 2006. године и супротставе се тврдњи подржаној од стране афирмацијског тима. Улоге судија овај пут припале су ученицима Лазару Тучићу, Данилу Кнежевићу, Филипу Бештићу, Милану Кецману и професорици Бранки Кукић Љубојевић, предводнику оба дебатна клуба. За вријеме дебате, афирмацијска екипа навела је три добро осмишљена аргумента, која се огледају у нужним трошковима студирања у иностранству, личном ангажовању студената и студирању без баријера. Такође су исказали своје мишљење да је ,,студирање у иностранству – привилегија богатих'', да данас представља изразит примјер луксуза, узевши у обзир економску ситуацију на овом подручју, и да стипендије које студенти из Бањалуке добијају у Аустрији, земљи у коју највише домаћих студената одлази на студије, нису довољне за подмиривање властитих потреба, те изискују додатан ангажман младих. Такође сматрају да је социјални живот подједнако важан као образовни, а одласком у непознато окружење, поставља се питање успјеха социјалног живота, а може довести и до нежељеног ефекта – асимилације студената у домаћем живљу (страном окружењу). Ову прилику искористили су и да наведу поједине професоре бањалучких факултета који су своје каријере изградили на домаћем тлу. Супротно њиховом ставу, друга екипа заговарала је идеју да се младим људима, одласком из БиХ, али и околних земаља сличног економског стања, пружа много већи број могућности, као и јача мотивација за свакодневно напредовање, а која је, по њиховом мишљењу, код нас знатно умањена растућом корупцијом. Одласком у иностране земље, постиже се адекватно образовање у складу са могућностима студента, при чему сматрају да страни факултети боље и потпуније обликују студента у односу на домаће факултете, првенствено уз помоћ квалитетније опреме за рад. Сви наведени аргументи оба дебатна клуба били су поткријепљени валидним подацима, чиме су учинили ову дебату, КП формата, још успјешнијом и поучном за присутну публику.

На овај начин завршена је посљедња јавна дебата у овој школској години, уједно и посљедња дебата двојице матураната и дугогодишњих чланова школског дебатног клуба ,,Горгије'' – Александра Бакмаза и Александра Матића, те остаје нада да је ова дебата оставила позитиван утисак на присутне, научила их нечему новом, а неком можда и ријешила дилему у вези са студирањем. Овим путем је свима онима који избор факултета одређују на основу могућности усавршавања у ваннаставним активностима показано да се у дебатној сфери то може радити и на Правном факултету у Бањој Луци у склопу Дебатног клуба "Алкибијад".

Јелена Лакета, II8

По секцијама