ИНОСТ 2018.

1:0
Категорија: Гимназија
3. мај 2018. године

У Дому омладине је од 18. до 20. априла организована јубиларна двадесета Међународна изложба идеја, иновација и стваралаштва ,,Иност младих 2018.''. Ову већ традиционалну манифестацију организује Савез иноватора и Удружење иноватора града Бањалука, а под покровитељством је Владе Републике Српске и града Бањалука. Овогодишња изложба је посвећена глобалном очувању планете и Дану града Бањалуке, који се обиљежава 22. априла.

Slika

Свечаном отварању овогодишњег Иноста присуствовали су ученици и професори многих основних и средњих школа, као и факултета из Републике Српске, Босне и Херцеговине, Србије и, по ријечима предсједника Савеза иноватора Републике Српске, Милована Бајића, многих других земаља широм свијета: Русије, Италије, Француске, Марока, Индије, Румуније и многих других.

  Званично отвореним, Иност је проглашен од стране министра науке и технологије РС, Јасмина Комића, који је свима пожелио добродошлицу и срећу на предстојећем такмичењу.

 Наведена је информација да је на адресу Иноста ове године дошао огроман број пријава и да ће грађани Бањалуке имати прилику да током ова 3 дана виде више од 350 експоната, са више од 500 својих аутора.

Такође, програм отварања уљепшали су ученици Музичке школе ,,Владо Милошевић'' са својим изведбама на виолини, клавиру, флаути и хармоници.

 Међу многим осталим излагачима и учесницима нашли су се и ученици осталих бањалучких средњих школа, Медицинске школе, Електротехничке школе ,,Никола Тесла'', Грађевинске школе, Технолошке школе, Техничке школе, Средњошколског центра ,,Гаудеамус'', Средњошколског центра ..Љубиша Младеновић'', као и Електротехничка школа из Брода, Теслића, Бијељине и многи други.

ИНТЕРВЈУ СА ПРОФЕСОРОМ ИЗ ИТАЛИЈЕ

У оквиру овогодишњег Иноста, у Привредној комори Републике Српске је, 19. априла, организован Округли сто којем су присуствовали професори из италијанске Информатичке Гимназије  (Лицео Фреми Гаета), Олимпио ди Мамбро и Ана Фадерне. Професор Олимпио је  својом презентацијом одушевио све присутне. Након презентације, добили смо прилику да му поставимо неколико питања:

1. Добар дан господине ди Мамбро. За почетак, да ли сте задовољни оним што сте видјели на овогодишњем Иносту?

·        Добар дан, итекако сам задовољан иновацијама које сам видио. Надам се да ћете сљедеће године бити још креативнији.

2. Предавали сте и у Србији пар година, која је разлика између нашег и италијанског образовног система?

·        У Италији је акценат на пракси. Када сам вршио поређење српских и италијанских средњих школа, увидио сам да ученици  у Италији имају  четири сата више практичне наставе него ученици у Србији. То је јако лоша чињеница.

3. Да ли мислите да  су наши ученици у лошијој позицији него италијански ученици ?

·        Не, напротив,  ученици са ових простора су у бољој позицији на иностраним факултетима него наши ученици јер имају више теоријског знања и изузетно су талентовани у причању страних језика. Ваши ученици веома брзо надокнаде недостатке вашег образовног система, што је велики плус на универзитетима у Америци и Великој Британији.

4. Гдје сте увидјели разлику између наших и италијанских ученика?

·       Када сам предавао у Београду примијетио сам да се ваши ученици боље разумију у нашу  музику и умјетност него ми. У исто вријеме сам био изненађен и поносан.

5. Шта би требало да наш систем промијени, како би побољшао образовање средњошколаца?

·       Ваш образовни систем није толико лош. Мислим да је овдје потребно само више преусмјеравања у образовним установама. Поређења ради, ученик у Италији који воли одређени предмет може да изабере да га слуша више часова него ученици који га не воле.

6. Да ли мислите да је овдје потребан већи број пројеката?

·       Мислим да јесте. Директор школе није ауторитативна фигура већ има улогу менаџера. Требало би да се школа ослања на пројекте и да средњошколци и професори покажу своје умијеће на датим пројектима, а онда профитирају. Такмичење је најбољи покретач за успјех, због тога је учешће на пројектима јако важно.

7.  И питање за крај, да ли ће се наставити сарадња између средњшколаца из Гаете и Бања Луке?

·       Ја ћу се сигурно вратити овдје још једном, а надам се да ће наше  школе остварити још бољу сарадњу и да ће реализовати још много пројеката у домену ИТ-а и технологије.

Хвала Вам на издвојеном  времену.

·       Хвала Вама.

ГИМНАЗИЈАЛЦИ НА ИНОСТУ

Ученици наше школе и ове године су успјели да покажу Гимназију на најбољи начин, представивши своје иновације. Програмери, који су уједно чланови кампа „Питам да“ су се представили са својим апликацијама: „Паметни паркинг“ (Аутори: Растко Зељковић ЕТФ Бања Лука, Драган Ивановић ИВ7, Данило Вуковић ИВ7, Дејан Француз ИВ7, Михајло Пантић ИВ7), „Спортски семафор“, „Вемусиц“, „Арбус“, „Маил2го“ и „Брзи рецепти“.

·       „Vemusic“ је апликација која помаже музичарима аматерима да лакше проналазе табове, акорде и препознају одређене мелодије. Аутори су: Ђорђе Јолџић ИИ6, Данило Јованић ИИ6, Леон Косић И8 и Игор Рачић ИИ6.

·       „Арбус“ прати долазак аутобуса на станице, информацију шаље корисницима на мобилни телефон и на тај начин им пружа детаљан увид у кретање аутобуса. Такође предвиђа вријеме за које ће он стићи на жељену станицу. Аутори апликације су: Милица Поповић ИИИ7, Милица Мијатовић ИИИ7 и Дејан Вукадиновић ИИ6.

·       „Mail2go“ је сервис који путем СМС поруке обавјештава корисника о битним е-маиловима који му стижу уколико им он нема приступ. Ради на основу кључних ријечи које маилови могу садржавати. Аутори су: Ана Зрнић, ИИИ7 и Софија Родић, ИИИ7 

·       „Брзи рецепти“ је {[лат]}Wеб{[лат]} апликација за проналажење рецепата и сортирање оброка по намирницама које имате у фрижидеру. Аутори су: Лазар Тучић И7 и Ђорђе Ристић И7.

Ментори свих аутора су: Жељко Ђафић, Драган Рашета, Јован Стоиљковић и Александар Келечевић

Међу учесницима из наше школе је био и Димитрије Адамовић, ученик четвртог разреда, чији радови су награђени плакетом. Он се представио са два рада. Први од њих је „Спортски семафор“ који је радио заједно са Драганом Рашетом, такође учеником четвртог разреда. Он наглашава да је уређај веома једноставан за кориштење, контролише се уз помоћ телефона и портабилан је. Други експонат је „Аутомат на даљинску контролу“ на којем је радио самостално. Овај уређај вам омогућава да поруком упалите гријање у просторији која се налази на потпуно другој локацији.

За крај, желимо нагласити да је бањалучка Гимназија награђена трофејом као најбоља средња школа чији ученици су освојили највећи број плакета и награда. Честитамо свим награђеним и желимо им много успјеха и на нареднимм пројектима!

Новинарска секција Гимназије

По секцијама