Предавање из филозофије: Чему филозофија?

1:0
Категорија: Гимназија
13. мај 2018. године

У сриједу, 25. 4, у читаоници бањалучке Гимназије одржано је предавање о филозофији на тему ,,Чему филозофија?'', чији предавач је био професор филозофије на неколико бањалучких факултета – професор доктор Зоран Арсовић.

Slika

У сриједу, 25. 4, у читаоници бањалучке Гимназије одржано је предавање о филозофији на тему ,,Чему филозофија?'', чији предавач је био професор филозофије на неколико бањалучких факултета – професор доктор Зоран Арсовић. Током предавања, његова намјера је била да присутнима поближе објасни улогу, значај и важност филозофије, као и да објасни поријекло назива. Ову прилику искористио је и да цитира некадашње чувене, широм свијета поштоване филозофе -  Платона, Сократа, Ничеа и друге. Назвавши ову науку ,,оријентационом науком'' у неколико наврата, истакао је разлику између филозофије и осталих наука, која се огледа у томе да задатак филозофије није само сазнавање нових информација, већ и обликовање човјекове личности. Живот не треба да буде базиран само на борби за опстанак, већ и на проналаску смисла и формирању личног става, практичног и примјенљивог. Циљ филозофије не може да се сведе на корист или задовољство, он заправо представља покушај превазилажења живота који се своди на материјално. Покушава свима да представи сваку ситуацију реално, онаквом каква је заиста и колико год истина била тешко прихватљива, понекад треба изабрати тежи пут. Констатовано је и да је појам образовања настао у филозофији.

Предавање професора Зорана Арсовића тога дана било је веома поучно за све слушаоце, а неком је сигурно и пружило одговоре на разна питања из ове области. Сада остаје нада да ће присутни ученици наше школе стечене утиске подијелити са својим вршњацима и интересантима филозофске науке, као и да ће остале генерације у будућности имати прилику присуствовати оваквим квалитетним предавањима.

Јелена Лакета, II{8

Маријана Боснић, II8

По секцијама