Организација Црвеног крста у Гимназији

0:0
Категорија: Гимназија
13. јун 2018. године

Побједници Републичког такмичења у првој помоћи се гимназијалци Јована Двизац, Ксенија Маринковић, Александра Добријевић, Алекса Ђурић и Џеннета Хајдарпашић.

Slika

У суботу, 26. маја 2018. године, одржано је Републичко такмичење у првој помоћи, а учествовали су ученици и другог и трећег разреда наше школе: Јована Двизац, Александра Добријевић, Ксенија Маринковић, Данило Ђукић, Алекса Ђурић и Џеннета Хајдарпашић. Под окриљем хуманитарне организације Црвени крст окупило се много младих такмичара из градова широм Републике Српске. Црвени крст је организација која се појавила првобитно у Европи још у 19. вијеку, као волонтерска организација, која је помагала повријеђеним војницима, било да је то здравствена, физичка или психолошка помоћ.

1.     Шта је Црвени крст и зашто је битно да људи добијају информације из те организације?

Јована: Црвени крст је организација која је млада на овим просторима, али је веома значајна зарад људског добра, јер омогућава сналажење у вандредним здравственим ситуацијама.

2.     Каква су искуства са Републичког такмичења?

Џеннета: Сматрамо да смо се изванредно снашли у датим ситуацијама на Републичком такмичењу, али замјерка је предуго чекање у изолацији.

3.     Да ли планирате да се бавите овим и у будућности?

Алекса: Нисам сигуран, али знамо да ћемо се трудити да будемо прваци и на државном нивоу.

Да би се показали у најбољем свјетлу представници наше школе почели су са припремама још у септембру 2017. године, а понос због освојеног трофеја нису крили. Иако су уживали у времену проведеном са вршњацима као и у новостеченом знању, поручују свим генерацијама да за такву обуку никад није касно. Сљедећи корак је такмичење на државном нивоу, које је на распореду у октобру, а припреме за исто почињу 6.8. у кампу на Бардачи. Надамо се још једној побједи и заједно бодримо.

 Невена Зеленика, I2

По секцијама