Бањолучки полумаратон

0:0
Категорија: Гимназија
1. јун 2018. године

Гимназијалци, како ученици, тако и професори, постали су препознатљиви дио великог броја манифестација у граду па тако и Бањолучког полумаратона.

Slika

Професори Гимназије полумаратонци

Да бањалучку Гимназију у најбољем свјетлу на свакој врсти догађаја не настоје приказати само њени ученици, већ и професори, доказало је пет професора ове школе: Татјана Рачић, Ивана Нишић, Милена Јујић, Мирослав Вулић и Љубиша Капетановић, који су уз напоран труд и вјежбу током читаве године успјели да истрче четврти по реду бањалучки полумаратон, дуг 21,1км. Овај спортски догађај одржан је 12. маја 2018. године са бројком од преко 10 хиљада учесника у свим тркама, који су допутовали из преко 40 земаља региона, Европе и свијета.

Бањалучка стаза предвиђала је пролазак кроз најљепше дијелове града - мирисне зелене алеје, паркове и најпознатије бањалучке улице и насеља. Бањалучки полумаратон је, прије свега, промоција бављења спортом, али и најбоља слика коју град може послати у свијет.

Чланови новинарске секције бањалучке Гимназије имали су прилику да поразговарају са вриједним професорима о томе како је протекао догађај, како су напредовале припреме и какве утиске је на њих оставио овај полумаратон:

1.    Професори, добар дан! Прије свега, честитке на постигнутом успјеху! Какве утиске носите са овогодишњег полумаратона?

-Заједнички одговор: Добар дан! Хвала! Све је било одлично, од организације и атмосфере током трке па до угодног амбијента на Тврђави Кастел. Било је много позитивних људи, људи који се труде и представљају велику подршку свима који су дио ове манифестације. Људи су показали огромно интересовање, што доказује и чињеница колико учесника је ове године заузело мјесто на тркачким стазама Бањалуке.

2.    Која је била Ваша мотивација за учешће на бањалучком полумаратону и да ли је ово први пут да сте дио оваквог догађаја?

 

-Професорица Татјана Рачић: Ово ми је трећи по реду полумаратон који сам успјела да истрчим у Бањалуци. Мотивом за напредак сматрам личну сатисфакцију, дружење, добре вибрације и примјер како дјеци, тако и пријатељима.

-Професорица Ивана Нишић: Ово је други пут да учествујем на оваквом догађају. Некада сам била спортски много активна, али након прављења паузе од 2 и по године, из личних разлога, овај полумаратон представљао је ,,повратак на велика врата“, у којем сам успјела да побиједим себе и докажем да се све може, када се воли, упркос великом напору.

-Професорица Милена Јујић: Учесник сам сваког полумаратона у Бањалуци, од 2014. године, откад се у нашем граду и појавио, Своју мотивацију проналазим у непрекидном вјежбању, као и жељи да будем једна од оних који подржавају овакве спортске манифестације и наш град.

-Професор Мирослав Вулић: Већ много година се бавим трчањем и ово је шести пут како сам дио овакве врсте спортске активности. Своје учешће на полумаратонима и маратонима сматрам традицијом, а традицију мотивом за напредовање.

-Професор Љубиша Капетановић: По први пут учествујем на полумаратону и искуство је феноменално! Постоји много разлога због којих сам се пријавио. Прије свега, ово је био изазов за мене, с обзиром да учествујем по први пут. Један од разлога је такође задовољство и осјећај слободе које ми пружа трчање. Посебан мотив ми је била жеља да подржим своје колегинице које су такође учествовале на овогодишњем полумаратону.

3.    Како су протицале и колико су трајале припреме за овај полумаратон? Да ли Вам је било тешко постићи овај успјех?

-Професорица Татјана Рачић: Активним трчањем на дуге стазе сам почела да се бавим прије 3 године, и од тада не одустајем у намјери да ми се трогодишњи труд исплати и постигнем што бољи резултат на полумаратону. Доћи до циља није нимало било лако, првенствено због временских (не)прилика тога дана, високе температуре, али успјели смо да пређемо све препреке и пружимо примјер онима који желе такође да се опробају на оваквом догађају.

-Професорица Ивана Нишић: Могла бих рећи да се трчањем активно бавим три године и да је било тешких тренутака, али на крају, када се сумирају утисци и поносно стави медаља око врата, видим да се сав труд заиста исплатио.

-Професорица Милена Јујић: Трчање сам одувијек сматрала стилом свог свакодневног живота, те моја упорност у овој области никада није попустила. Врућина тога дана јесте играла велику улогу за све нас, али сматрам да оно што се воли и за шта се трудимо, не може бити тешко.

-Професор Мирослав Вулић: Не сматрам овај изазов много тешким, из разлога што се непрестано бавим трчањем и учествујем у оваквим догађајима.

-Професор Љубиша Капетановић: С обзиром да се већ бавим спортом, конкретно каратеом, овај бањалучки полумаратон ми је дошао као идеална прилика да се физички припремим за наредне тренинге и такмичења.

4.    Какви су ваши планови за будућност, што се тиче ове дисциплине? Да ли желите да поручите нешто младима или онима који желе да стекну овакво искуство?

-        Професорица Татјана Рачић: Свакако ћу наставити да се бавим трчањем. Засад ми је у плану да учествујем на полумаратону сваке године, а по могућности и на једном маратону. Свима најтоплије препоручујем да се баве овом врстом рекреације.

-        Професорица Ивана Нишић: Након истрчаног овог полумаратона, настојаћу да и убудуће будем дио оваквих манифестација, што предлажем и осталим спортски активним грађанима Бањалуке.

-        Професорица Милена Јујић:  У периоду који је пред нама, дефинитивно планирам да останем један од најактивнијих тркача учесника на маратонима и полумаратонима. Поручила бих да је важно имати циљ и, да се мало нашалим, када можемо ми старији да истрчимо полумаратон, онда могу и млађи од нас да се потруде!

-        Професор Мирослав Вулић: Наравно да настављам тамо гдје сам стао ове 2018. године након бањалучког полумаратона. Јер, људско биће - Хомо сапиенс, настао је крећући се, тако да с том праксом треба наставити, с циљем нашег опстанка.

5.    Професор Љубиша Капетановић: Када је ријеч о времену пред нама, занимљива идеја би такође била и да се учествује у штафети која би представљала нашу школу. За крај, предлажем свима да се баве спортом јер осјећај, који пружа спорт, се не може купити новцем. Желим да искористим ову прилику да их охрабрим и у наредним сличним подухватима.

Поштовани професори, хвала Вам на овом разговору и много успјеха у наредном периоду!

-Сви професори: Хвала!

Професори бањалучке Гимназије свакодневно дају одличан примјер свим ученицима, а учествовањем у оваквим спортским активностима, још више наглашавају колико је битно бавити се спортом, водити здрав живот и остати млад дуго година! Истовремено су се захвалили великом броју волонтера, ученика бањалучке Гимназије, који су учестовали у организацији ове манифестације и пружали несебичну подршку у тренуцима када је то било најпотребније.

Јелена Лакета, II8

Селма Ибрекић, {[лат]}ИВ{[лат]}11

Моника Милановић, {[лат]}ИВ{[лат]}11

По секцијама