Олимпијада знања из руског језика

0:0
Категорија: Гимназија
17. јун 2018. године

Михајло Вучић, овогодишњи матурант бањалучке Гимназије, освојио је прво мјесто на Олимпијади знања из руског језика у Новом Саду.

Slika

Михајло Вучић, овогодишњи матурант и донедавно ученик {[лат]}ИВ{[лат]}3 разреда бањалучке Гимназије, у недјељу, 27. маја 2018. године, у пословном центру НИС-а (Нафтне индустрије Србије) у Новом Саду, у оквиру НИС-овог програма ,,Енергија знања'', освојио је прво мјесто и награду у својој категорији на такмичењу из руског језика,  на нивоу Србије, Црне Горе и Републике Српске. Ове године, такмичење је одржано у пет категорија, те су на крају проглашена три апсолутна побједника, од којих је један Михајло. Учешће на овогодишњој Олимпијади знања из руског језика Михајлу није било страно, с обзиром да нашу школу на Олимпијади представља још од првог разреда, али је ово први пут како је освојио овако велику награду. Михајло је у разговору са неким од чланова новинарске секције наше школе подијелио стечене утиске са такмичења и објаснио одакле долази оволика љубав према овом популарном источнословенском језику:

1.   Здраво, Михајло! Све честитке на постигнутим резултатима! Какве утиске је на тебе оставила Олимпијада?

-Здраво! Хвала! Утисци су свакако позитивни. Било ми је задовољство такмичити се са најбољим познаваоцима руског језика, али уједно и преиспитати своје знање.

2.   Колико дуго су трајале припреме? Да ли је било напорно?

-Прије Олимпијаде, учествовао сам на Републичком такмичењу из руског језика, тако да сам у тих мјесец дана припреме објединио и припреме за Републичко такмичење и за Олимпијаду. Такође сам се трудио да будем редован у вјежби, па ми стога није било много тешко спремити се за Олимпијаду.

3.   Када се јавила оволика љубав према руском језику и који начин сматраш најбољим за стицање знања какво посједујеш?

-Још као дијете сам почео да слушам пјесме на руском језику и интересујем се за детаљније учење овог језика. У основној школи нисам имао руски језик као један од предмета, али, већ по поласку у средњу школу, почео сам активније да учим путем интернета, сам, а такође сам похађао и курс руског језика, у трајању од пола године.

4.   Која је твоја мотивација за напредак у овој области? Шта је то што те покреће да остварујеш овакве успјехе?

  -Одувијек сам волио да учим руски, али и језике уопште. Ово такмичење видим као одличну прилику за упоређивање мог, и знања руског језика осталих учесника. Моја мотивација лежи у активној конверзацији на руском језику, и показивању знања које посједујем.

5.   Да ли си током овог, али и осталих такмичења у овој области, имао подршку породице, пријатеља и професора?

-Наравно. Имао сам огромну подршку свих њих, а поготово мога оца и професорице Ранке Спасојевић, без којих можда и не бих доспио на такмичење и остварио овакав резултат. Вече уочи Олимпијаде сам прослављао матурско вече са својим разредом, те сам мислио да нећу бити довољно спреман за, тада, сутрашњи изазов, али уз велику подршку њих двоје, успио сам стићи на вријеме и показати да не постоји физичка препрека за показивање правог умијећа.

6.   Да ли си очекивао овакав исход такмичења? Јеси ли задовољан постигнутим успјехом?

- На такмичењу сам имао прилику да упознам многе талентоване говорнике руског језика који долазе из других земаља, те због тога нисам био толико оптимистичан у вези са исходом такмичења. Надао сам се освајању једног од прва три мјеста у својој категорији, али при дуго очекиваном проглашењу три апсолутна побједника, био сам и више него задовољан својим резултатом.

7.   Да ли би овом приликом хтио да поручиш нешто? Можда неком ко је такође љубитељ руског језика?

-Моје мишљење је да би свако, ко воли и учи руски, требало да покуша да оствари овакав резултат, да упозна интересанте руског језика и из других земаља и стекне ово предивно искуство. Такође желим да се захвалим професорици Ранки Спасојевић на несебичној подршци и великој помоћи током припреме за претходна такмичења.

8.   Михајло, хвала ти на издвојеном времену и много успјеха у наредном периоду желимо!

-Спасибо!

Јелена Лакета, {[лат]}ИИ{[лат]}8

По секцијама