ЕКОЛОШКА СЕКЦИЈА –ПРОЈЕКАТ: ЕКО ГИМНАЗИЈАЛЦИ

2:0
Категорија: Гимназија
26. јун 2018. године

Чланови Еколошке секције ЈУ Гимназије Бања Лука предвођени професорицом Марицом Ђервида својим трудом, радом и залагањем освојили су сјајну награду за пројекат који су урадили: награда у вриједности од 2000, 00 КМ утрошена је за бицикле за наше сјајне ученике!

Slika

У другом полугодишту школске 2017/2018. године покренута је Еколошка секција у ЈУ Гимназији Бања Лука, а у циљу промовисања заштите околине и енергетске ефикасности и подизања свијести код младих. Од више идеја одабрана је ова едукативно – такмичарског типа јер су ученици у њу највише укључени.
Секција је осмишљена тако да мотивише младе људе у креирању идеја и пројеката у овој области кроз истовремену промоцију тимског рада са једне стране, и да промовише нови концепт интерактивног рада у образовним институцијама са друге стране. Секција је трајала једно полугодиште и састојала се из едукативног, пројектног и завршног такмичарског дијела.
ПРВИ ДИО СЕКЦИЈЕ
био је ЕДУКАТИВНИ  и  састојао се из четири едукативна предавања од стране стручних лица
Прво предавање било је на тему  ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА, које је одржао проф. Петар Гверо у просторијама Машинског факултета .
Друго предавање било је на тему КВАЛИТЕТ И ЗАШТИТА ВОДА, које је одржала проф. Свјетлана Лолић са ПМФ – а.
Треће предавање било је на тему КВАЛИТЕТ И ЗАШТИТА ВАЗДУХА, које је одржала госпођа Ранка Радић, начелник одјељења за Заштиту животне средине у Хидрометеоролошком заводу РС. 
Четврто предавање било је на тему КЛИМАТСКЕ ПРОМЈЕНЕ, које је одржала Данијела Кардаш, асистент на Машинском факултету.
ДРУГИ ДИО СЕКЦИЈЕ
биле су РАДИОНИЦЕ на којима су ученици подијељени у такмичарске групе. На основу одслушаних предавања имали су задатак да осмисле пројекте за чију припрему су имали мјесец дана. Задата тема за истраживање била је СМАРТ ЦИТY из које су ученици изводили своје пројектне идеје и нису били  ограничени финансијском реалношћу за реализацију тих идеја. Укупно је било шест радионица. У склопу радионица, а у сарадњи са УНДП –ом, посјетили смо зграду ПМФ –а као примјер еколошки обучене зграде, а њихови представници су нам, осим предавања, показали и нову котловницу и мјерну станицу за контролу падавина која се налази у дворишту ПМФ-а. На задњој радионици ученици су имали пробно представљање својих идеја и добили одређене смјернице и савјете у погледу недостатака на којим требају порадити. Осим што су истражили и самим тим научили много ствари о датој теми имали су прилику искусити и тимски рад. 
ТРЕЋИ ДИО СЕКЦИЈЕ
било је ТАКМИЧЕЊЕ, што је ученике нарочито подстакло на рад.  Захваљујући Фонду за заштиту животне средине и директору Срђану Тодоровићу успјели смо реализовати  овај такмичарски дио. Донација од 2,000.00 КМ омогућила је да побједници добију бицикле. Овај тип награде је у складу са секцијом и промоцијом зеленог превоза. У екологији је пуно сваки дан по мало, а искрено се надамо  да ће ова дјеца у будућности бити на неким руководећим мјестима и да ће  њихова пробуђена свијест утицати позитивно на будуће генерације и околину у којој живе. На такмичењу је било четири тима, односно 15 ученика:
Тим ИП (иновативни подмладак) – три ученика
Тим 23 – два ученика
Тим Бољи живот – пет ученика
Тим Тенденција – пет ученика
Комисију за оцјењивање чинили су:
- Испред Фонда за заштиту шивотне средине: Младен Нинковић и Дражен Антонић
- Испред машинског факултета: Милован Котур, виши асистент
- Испред ГИЗ – а: Сандра Станивуковић, стручњак за енергетску ефикасност
Након презентација пројектних идеја  комисија је прогласила побједника. Задатак није био нимало лак. Дјеца су била феноменална! Одлуком комисије награду су однијели Тим ИП и Тим 23. Како су ова два тима заједно бројила пет чланова и заиста није било лако одлучити, а обзиром да је износ од 2,000.00 КМ  доваољан да се исфинансира  пет награда, комисија је донијела  одлуку да оба тима прогласи побједницима. Ученици који нису побиједили , а учествовали су у такмичењу, такође су добили утјешне награде. У сарадњи са челницима Демофеста добили су улазнице за три ноћи фестивала који се одржава од 19 – 21. 07. 2018. године као и поклоне рекламних материјала овог фестивала, који су у духу секције, рађени од биоразградивог материјала.
На позив сарадника са Машинског факултета побједнички тимови су 14.06. 2018. године своје пројекте презентовали  на факултету заједно са њиховим студентима. Презентацији, осим професора и студената, присуствовали и гости из Градске управе и Градске развојне агенције. Са поносом могу рећи да су дјеца одушевила све присутне како знањем и иновативним идејама тако и храброшћу и начином презентација.
19. 06. 2018. године ученицима су уручене награде. 
Ако већ знамо да право на здраву животну средину имају како садашње тако и будуће генерације, пажљу треба посветити у систему образовања. Сматрам да је секција успјешно реализована, да су дјеца доста тога научила, да смо им промијенили многе погледе на животну околину и да смо својим радом оправдали средства која су нам донирана. 
Марица Ђервида, проф.географије и водитељ Еколошке секције
По секцијама