Књижевно вече у Гимназији: Међународни сусрети књижевника у Бањој Луци

0:0
Категорија: Гимназија
29. септембар 2018. године

Већ трећу годину за редом у вријеме трајања Сајма књига у Бањој Луци одржавају се и Међународни сусрети књи9жевника у организацији Удружења књижевника Републике Српске. Исто толико ова манифестација једно вече организује читање поезије у холу бањолучке Гимназије како би поезију на различитим језицима приближила малдима нашој школи.

Slika

У склопу манифестације ,,3. међународни књижевни сусрет'' одржано је књижевно вече у бањолучкој Гимназији. Пјесници из Репулике Српске, Србије, Бугарске, Бјелорусије, Словачке, Обале Слоноваче, САД, Њемачке, Црне Горе,Македоније и Пољске представили су своја дјела ученицима и професорима.  Љубавна, родољубива и мисаона поезија побрала је овације присутних.  Предсједник Удружења книжевника Српске Зоран Костић оцијенио је ову манифестацију као веома значајну за младе умјетнике, како у Гимназији,тако и ван ње.

Могу да кажем да,иако је ово тек трећи сусрет, постао је веома значајна манифестација. Не само зато што је окупила пјеснике  из разних земаља. Не ради се о случајно изабраним пјесницима, него о људима који на најбољи начин представљају  културу своје земље. За Гимназију је веома добро што гостовање оваквих умјетника постаје традиционално. Оно што је мене погођа је што неки  чланови литерарне секције Гимназије пишу на енглеском језику. Поезија једног народа мора бити писана језиком тог народа,јер је она највећи израз духовности и особина једног народа. Драго ми је што су се управо гимназијалци увјерили да је разноликост језика богатсво поезије, те да је сваки пјесник најбоље исказао своја осјећања на свом језику.

Костић је такође нагласио да ће, без обзира колико ова манифестација постане велика, једно вече увијек бити посвећено Гимназији.

Борис Ђукић, III10

По секцијама