Ноћ истраживача из перспективе Горгија: Глобализација ВС Културно наслијеђе

0:0
Категорија: Дебатни клуб "Горгије"
2. октобар 2018. године

Дана 28.09.2018. године одржан је први дан, већ познате манифестације под називом „Ноћ истраживача“, а у склопу тога и традиционална јавна дебата наших Горгија. Већ неколико година заредом дебата на занимљиве тезе на неки начин отвара већ поменуту манифестацију.

Slika

Овогодишња теза је била „Овај дом сматра да глобализација има негативан утицај на културно наслијеђе етничких група“. У тиму владе, односно афирмације, обучени у традиционале јелеке, нашли су се: Анђела Диљевић, Филип Бештић и Јована Гвозденац, ученици четвртих разреда. Са друге стране, у глобално прихваћеним сакоима, опозицију су им представљали: Александар Павлић, Маја Савковић и Лука Гајић, такође ученици четвртог разреда. Ова постава људи већ другу годину дебатује овим поводом, али овај пут у другачијем распореду од прошле године, као и у другом формату.

Тим владе борио се за очување културног насљеђа и указивао на то да процес глобализације није позитиван, већ да негативно утиче на развој културног насљеђа, односно да га онемогућава. С обзиром на то да је формат дебате био WS (World School), дебатанти су имали више слободе у формирању аргумената и поткрепа. Тако се дошло и до питања каква се то музика слуша у свијету и на Балкану, како је до тога дошло и да ли је за то одговоран процес глобализације. Навођење одређених примјера изазвало је смијех како код слушалаца, тако и између опонената.

Тим опозиције се борио да докаже добре стране и важност појаве глобализације. Они су покушали да представе данашњи свијет као компромис глобализације и културног насљеђа. Навођењем примјера као што су напредна Европа која и даље чува своју традицију, или Блиског Истока који чува традицију, а затворен је за било какав други свјетски утицај – доказивали су своју поенту.

Узимајући у обзир да је ово била јавна дебата, публика је могла одлучити ко је увјерио у своје аргументе. Већинским гласом публике опозициони тим је побиједио, али према судији и тренеру, проф. Бранки Љубојевић технички је афирмациони тим однио побједу.

Софиа Миљатовић, ИБ2

По секцијама