Дјечија права у Недјељи дјетета

0:0
Категорија: Гимназија
16. октобар 2018. године

Сваке године широм свијета прва седмица октобра посвећена је дјетету и назива се Недејља дјетета. Као и сваке године, гимназијалци су и ове године заједно са професорицом Александорм Арсенијевић Пухало на најљепши могући начин обиљежили овај период у години.

Slika

Многи битни догађаји имају своје датуме када се обиљежавају, а дјечја права су добила чак читаву недјељу! То је прва седмица октобра, чије истицање има за циљ да укаже на важност поштовања Конвенције о дјечјим правима и сâмо њихово испуњавање, јер сви смо једном били дјеца, а многи од нас су то и остали.

Ове године су ученици ИБ1 програма заједно са својом професорицом психологије Александром Арсенијевић Пухало одлучили да обиљеже овај важан догађај уз помоћ оних којима ова седмица припада - ученика основних школа „Иво Андрић” и „Јован Цвијић”, који су цртежима представили нека од њима најважнијих права: право на породицу, слободу, учење, игру... Након одласка у школе, дружења са малим умјетницима и преузимања њихових дјела, наши средњошколци су направили изложбу у Гимназији, гдје су малишани у уторак, 9. октобра 2018. године, дошли да виде своје радове. Но, овом приликом нас нису само цртежима већ и својим рецитацијама научили шта су дјечја права.

Једно интересантно, поучно и надасве важно искуство, које на креативан начин истиче мисли малих људи, већ свјесних онога што им припада. 

Ирина Јефић ИБ1

По секцијама