"Сумњиво лице" на позоришној сцени у Гимназији

1:1
Категорија: Драмска секција
16. новембар 2018. године

Поводом манифестације "Ноћ театра", у петак 16. новембра 2018. Драмска секција ЈУ Гимназије Бањалука је извела представу "Сумњиво лице". Представа је изведена у холу Гимназије са почетком у 18.45. Улаз је био слободан а добродошао је био свако ко има смисла за хумор.

Slika
Смијех, аплаузи и познати текст оригиналне драме Бранислава Нушића одјекивали су Гимназијом послије премијерног извођења представе "Сумњиво лице": у петак навече, 16. новембра 2018. Драмска секција је поводом међународне манифестације "Ноћ театра" одиграла ову познату комедију. Глумили су ученици четвртог разреда: Дејан Вучета, Јована Драгаш, Стефан Рачић, Ивана Сладојевић, Емилија Мрђен, Јеленко Бјељац, Петар Тодоровић, као и музичари: Александар Тодић и Дајана Поповић. Графички дизајн, ликовно рјешење постера и техничку помоћ пружили су: Сања Ковачевић, Миња Кнежевић и Вукашин Берић. Режију представе "Сумњиво лице" потписале су  професорице Јасмина Глишић и Дуња Илић. Задовољна публика, коју су чинили родитељи и гости, наставила је дружење са члановима Драмске секције, колегама и ученицима Гимназије до касних вечерњих сати са жељом да комедија буде чест гост позоришног репертоара у Бањалуци. Закључено је да смијех лијечи и побјеђује свакодневицу. Нушић нас учи да се смијемо себи да бисмо друштво око себе учинили здравијим мјестом за рад и живот.

Д. Илић

Представа ,,Сумњиво лице“ у Гимназији - прича о представи и њеном настанку

Посљедњи радни дан друге седмице новембра у бањалучкој Гимназији обиљежен је представом ,,Сумњиво лице“, по оргиналном тексту истоимене драме Бранислава Нушића, чију режију су потписале професорице наше школе, Дуња Илић и Јасмина Глишић, а извели ученици ИВ3 разреда наше школе, чија имена би била грешка не споменути. То су ученици и ученице: Дејан Вучета, Јована Драгаш, Стефан Рачић, Ивана Сладојевић, Петар Тодоровић, Емилија Мрђен и Јеленко Бјељац; музичари Александар Тодић и Дајана Поповић. Техничка подршка, дизајн плаката, графичко и умјетничко рјешење дале су ученице Миња Кнежевић и Сања Ковачевић и ученик Вукашин Берић. У овој сатиричној комедији, Бранислав Нушић исмијева корумпирану власт и неписменост људи на високим позицијама у Србији. У малом провинцијском мјесту појавило се ,,сумњиво лице“, па је цјелокупан апарат локалне власти ангажован на његовом хватању. У току потраге сазнаје се да је опасан сумњиви човјек заправо начелников будући зет, који се, из страха од родитеља своје вољене Марице, пријавио под лажним именом. У овом незаборавном Нушићевом дјелу, ликови попут Јеротија, Ђоке, Марице и Виће праве низ интересантних и комичних сцена, које свакако забављају све гледаоце.

О томе како су протекле припреме и каква је реакција присутних након одигране представе, чланови новинарске секције Гимназије имали су прилику да разговарају са професорицама Јасмином и Дуњом.

1.      С обзиром да су улоге режисера представе ,,Сумњиво лице“ припале вама, да ли су испуњена ваша очекивања што се тиче њене изведбе?

-Професорица Дуња: Искрено се захваљујем на интересовању које новинарска секција показује за рад драмске секције, представу ,,Сумњиво лице'' и мој лични ангажман на представи. Режију смо заједнички потписале колегиница професорица Јасмина Глишић и ја. Њој дугујемо велику захвалност за многа режисерска рјешења, смијешне бравуре и одличан сценски говор глумаца. Њена енергија нас увијек надахне и подржи професионално и пријатељски. Такође, велику захвалност дугујемо и директорици госпођи Живки Кукрић на великој подршци, разумијевању умјетности и раду са младим људима изван учионице, као и на редовном присуству нашим извођењима представе. Захвалност дугујемо и свим добронамјерним критикама колега, родитеља и ученика наше Гимназије. Треба увијек изнова ослушкивати жеље и потребе публике за смијехом и смијешним.

-Професорица Јасмина: У потпуности! Комедија је јако тешка за играње.Тешко је држати пажњу публике, а ми смо у томе успјели. Пошто сам стајала са стране и посматрала публику, увидјела сам да је са великом пажњом пратила сваку сцену и уживала у свакој наредној сцени.

2.      Колико дуго су трајале припреме за изведбу представе?

-Професорица Дуња: Представу смо припремали два мјесеца. Задовољни смо реакцијама публике, коментарима и честиткама послије премијерног извођења у Гимназији, у част манифестације ,,Ноћ театра“, 16. новембра 2018. године.

-Професорица Јасмина:  Колегиница Дуња Илић је почела са радом током септембра, а ја сам се укључила почетком октобра.Требало је редуковати текст, прилагодити га ученицима, скратити реченице и све то музички испратити. Интензивне пробе су почеле средином октобра, два пута седмично, и премијера је била 16.11. Дакле, два мјесеца је било потребно за озбиљан рад, захваљујући уценицима ИВ3 који су заиста били посвећени раду и свако је дао велики допринос да ова комедија успије.

3.      Како сте успјели да пронађете костиме и осталу опрему за потребе представе?

-Професорица Дуња: Захваљујемо се пријатељима и стручним сарадницима из Народног позоришта Републике Српске. Ту смо позајмили костиме, потребне реквизите и добили вриједне савјете у вези са изгледом сцене и историјским периодом времена радње саме драме. Добили смо и друге драматуршке, режисерске, сценографске и продукцијске смјернице неопходне за реализацију представе.

-Професорица Јасмина: У Народном позоришту Републике Српске раде дивни људи, госпођа Брана, гардеробер, Јелена и Софија, које су реквизитери, и наравно управа која нам већ дуги низ година излази у сусрет и позајмљује ствари за све наше активности. Једног поподнева смо сви заједно отишли у позориште и испробали костиме за нашу представу. Ученици су имали прилику да упознају и тај дио културе позоришта, који је за њих дотад био непознат. Наравно, ту су и моје личне ствари и реквизити које радо донесем,  како би све то било уклопљено у нашу заједничку причу.

4.      Да ли сте задовољни сналажењем матураната у улогама и одговорности коју овај пројекат носи?

-Професорица Дуња: Иницијатива да ове школске године радимо неки Нушићев драмски текст потекла је од самих ученика чланова драмске секције још крајем прошле школске године. Договорили смо се да то буде комедија „Сумњиво лице“. Заједнички смо се потрудили да конструктивно вјежбамо два мјесеца, да сваки слободан тренутак употријебимо на прави начин и да не изостајемо нити са једне пробе. Имам само ријечи похвале за ове младе људе и колегиницу Глишић. Надам се да их све чека свијетла будућност, а да ће њихова имена Гимназија заувијек с поносом памтити.

-Професорица Јасмина: Морам заиста похвалити ученике свих четвртих разреда, јер су сви толико свестрани и посвећени ваннаставним активностима, као што су фолклор, музичка школа, пјевање, глума и низ других активности које красе правог гимназијалца. Толико су посвећени да та њихова енергија и ентузијазам могу сваког да обузму и изазову да се идеје рађају и развијају једна за другом. Ови млади људи из ИВ3 су прије свега велики пријатељи, одлично се уклапају и разумију. Довољна је једна реченица, и они ураде све што човјек пожели. Када сте у почетку посвећени и одговорни, сваки пројекат и идеја ће успјети. Наш је план да освојимо најприје Бањалуку 3.12.2018. у Дис театру, а онда идемо у Београд на сусрете младих у Филолошкој гимназији, да им покажемо са којом страшћу и заносом играмо комедију  ,,Сумњиво лице”, која је прилагодљива у сваком времену и свеприсутна у насим животима. Захваљујем се и њиховим родитељима, јер ови млади људи у себи носе кућно васпитање, које плијени и осваја сваког професора. Велико хвала колегиници Дуњи Илић која ме је позвала да се дружимо и радимо у Нушићевом свијету комедије.

Јелена Лакета, ИИИ8

Невена Зеленика, ИИ2


По секцијама